Oostenrijk besluit schilderijen Gustav Klimt niet te kopen

WENEN, 3 febr. De Oostenrijkse regering ziet af van het terugkopen van de vijf waardevolle schilderijen van Gustav Klimt (1862-1918), die onlangs aan de erfgenamen zijn teruggegeven. Dat heeft minister van Cultuur Elisabeth Gehrer gisteren tegen het Oostenrijkse persbureau APA gezegd. Gehrer liet weten dat de regering de benodigde 248 miljoen euro voor de aankoop van de kunstwerken niet kan vrijmaken op haar begroting. Oostenrijk gaf de schilderijen onlangs terug aan een 90-jarige vrouw die in de VS woont. De werken waren ooit eigendom van Adele Bloch-Bauer, die ze na haar dood in 1926 aan haar man schonk. Die zou ze na zijn overlijden aan musea geven. Maar hij ontvluchtte Oostenrijk vlak voor de oorlog. De werken bleven in Oostenrijk en waren jarenlang te zien in het Belvedere in Wenen. De erfgename moedigde het museum aan de werken terug te kopen, zodat ze in Oostenrijk kunnen blijven.