Omvangrijke kunstroof in Groot-Brittanië

Dieven hebben woensdagavond bij een kunstroof uit het landhuis van een rijke verzamelaar in het zuiden van Engeland voorwerpen buitgemaakt met een geschatte waarde van dertig miljoen pond (45 miljoen euro). Het is daarmee een van de grootste kunstroven uit de Britse geschiedenis.

Het gaat om de collectie van Harry Hyams, een bejaarde projectontwikkelaar die in de jaren zestig onder meer de Centre Point-wolkenkrabber in het hart van Londen liet optrekken. Hyams, die zelden in de openbaarheid treedt, bezit onder meer schilderijen van Rembrandt, Rubens en Titiaan alsook een zeer waardevolle verzameling porselein, zilverwerk en antieke meubelen. Zijn fortuin wordt op ruim 300 miljoen pond (450 miljoen euro) geschat.

Hyams en zijn vrouw waren op het moment van de diefstal niet thuis. Het enorme 17de-eeuwse landhuis, Ramsbury Manor in het graafschap Wiltshire, is normaal gesproken streng beveiligd juist wegens de grote kunstcollectie. Het is nog niet duidelijk hoe de dieven zich toch ongemerkt toegang wisten te verschaffen, te meer omdat er op dat moment wel huispersoneel aanwezig was.

De dieven werden woensdagavond rond half elf op de eerste verdieping van het landhuis verrast door Hyams chauffeur. In allerijl vertrokken ze met achterlating van een deel van de buit. Niettemin slaagden ze erin met twee auto's vol kostbare voorwerpen te vluchten. Het is nog onduidelijk welke voorwerpen zijn gestolen.