OM herhaalt eisen in zaak Clickfonds

Het openbaar ministerie (OM) heeft in hoger beroep opnieuw gevangenisstraffen en forse geldboetes geëist tegen de laatste twee hoofdverdachten in de zogenaamde 'Clickfondszaak'.

Voor het gerechtshof in Amsterdam vroeg de advocaat-generaal vanmorgen om vijftien maanden cel (waarvan vijf voorwaardelijk) en een boete van 500.000 euro voor voormalig effectenhandelaar A. Strating. De in Zwitserland woonachtige Nederlandse vermogensbeheerder D. de Groot hoorde twee jaar (waarvan zes maanden voorwaardelijk) tegen zich eisen, plus een boete van 1 miljoen euro. De straffen zijn een fractie lager dan het OM eerder had geëist.

De processen tegen Strating en De Groot zijn voorlopig de laatste zaken in de langslepende Clickfonds-affaire, de meest omvangrijke financiële fraudezaak ooit in Nederland. Operatie Clickfonds startte in 1997 met de arrestatie van tientallen verdachten van naam en faam uit de Amsterdamse effectenwereld. Justitie vermoedde zware strafbare feiten, waaronder misbruik van voorwetenschap en 'omvangrijke witwaspraktijken en beursfraude'. Maar uiteindelijk bleek Clickfonds vooral een fiscale fraudezaak die draaide om zogenaamde coderekeningen.

Ondanks enkele veroordelingen kreeg het OM in de juridische afhandeling te maken met veel tegenslag. Zo constateerde zowel de rechter in eerste aanleg als het gerechtshof dat er onzorgvuldig was gehandeld. De raadslieden van de verdachten reageerden vanmorgen verbaasd op de eisen. 'Dit heeft een gering realiteitsgehalte', aldus Stratings advocaat J. Pen. 'Kennelijk heeft het OM nog steeds geen zicht op wat er echt gebeurd is.'

De raadsman van De Groot, V. Koppe, noemt het 'verbazend dat het OM nog steeds geen inzicht heeft in het eigen falen. En dat terwijl verschillende rechters dat vele malen reeds hebben vastgesteld.' De verdediging houdt de komende weken de pleidooien. Het gerechtshof wijst vervolgens arrest op 14 maart.

De zaken tegen Strating en De Groot waren eerder al in hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam behandeld. Daarbij werd het OM niet-ontvankelijk verklaard. De Hoge Raad verwees de zaken later terug naar het hof.