Mohammed B. ontvangt arbeidsloon zonder gevangeniswerk

Mohammed B. krijgt van de directie van de extra beveiligde inrichting in Vught wekelijks een arbeidsloon, terwijl hij daar niet voor hoeft te werken. Volgens een bron wordt Mohammed B. geweerd uit de werkplaats van de gevangenis om contact met andere gedetineerden te voorkomen.

Een woordvoerster van de EBI in Vught bevestigt dat 'gevangenen die buiten hun schuld om'' niet kunnen werken, tachtig procent van het arbeidsloon uitgekeerd krijgen. Bij een volledige werkweek kunnen gedetineerden 13 euro verdienen. Werkweigeraars ontvangen geen vergoeding. Volgens de bron besteedt Mohammed B. het arbeidsloon aan postzegels en telefoonkaarten.

Mede onder druk van de politiek wordt Mohammed B., die een levenslange gevangenisstraf uitzit wegens de moord op Theo van Gogh, geïsoleerd van zijn medegedetineerden. Justitie wil zo voorkomen dat B. anderen radicaliseert. Om die reden sport B. alleen in de fitnessruimte.

Gedetineerden hebben wettelijk recht op werk. Ze zijn ook verplicht elke week minimaal twintig uur te werken in de gevangenis. Ze verrichten werkzaamheden waarvoor weinig vakkennis benodigd is zoals assemblagewerk in metaal-, hout- en leerbewerking, of doen schoonmaak in de gevangenis.

Overigens blijkt dat er geluidsopnamen zijn gemaakt van het pleidooi dat Mohammed B. gisteren heeft gehouden in het Hofstadproces. Een bezoeker en een journalist van het weekblad Nieuwe Revu wisten het betoog vast te leggen. Het proces vindt plaats in de rechtbank 'De Bunker' in Amsterdam-Osdorp waar opnameapparatuur niet wordt toegelaten.

Bezoekers en journalisten worden tot twee keer toe grondig doorzocht voordat ze de rechtszaal kunnen betreden. Desondanks wist de verslaggever van Nieuwe Revu een recorder de rechtszaal binnen te smokkelen. Gistermiddag al was een deel van het betoog van B. te beluisteren op de website van het tijdschrift. De bezoeker wist het gehele betoog van 2,5 uur vast te leggen met een MP3-speler.

Een woordvoerster van de rechtbank in Den Haag, waar het Hofstadproces onder valt, wil niet zeggen of de rechtbank stappen gaat ondernemen tegen het blad, zoals B.'s advocaat gisteren al bepleitte. Plasman en U. Sarikaya, B.'s tweede raadsman, noemen de heimelijke opnames 'onthutsend'. 'Onze cliënt heeft op de vraag van de rechter of de griffiers zijn pleidooi mochten opnemen negatief geantwoord.''

Afgelopen dinsdag werden videobeelden van de pro forma-zitting in Rotterdam tegen Samir A. en drie medeverdachten op het internet geplaatst. Een bezoeker had met een palmcomputer, die was uitgerust met een camera, een deel van de zitting opgenomen. De Rotterdamse rechtbank heeft een onderzoek gestart.

    • Ahmet Olgun