Mark, oh Mark

Soms zie je iets in een flits, en als het voorbij is denk je: dit was niet waar. Onmogelijk. Te bizar. Ik keek om me heen, niemand om de ervaring mee te delen. Zonder vrienden of familie in de buurt om gedachten te corrigeren belandt een mens al snel in het voorportaal van de gekte, dat is bekend. Volgende ochtend de kranten geraadpleegd. Geen woord over de flits. De computer dan. Op Spaanse websites heel weinig over het voorval (snap ik, het was alleen in Hollandse ogen een drama), maar toch net voldoende om te weten dat de flits echt was.

De flits, een scène van hooguit twintig seconden op Canal+, toonde Mark van Bommel. Interessant. Mark wil naar het WK, hij moet zich bewijzen. En veel speelminuten krijgt hij niet bij Barcelona. Kijken dus.

Mark had de bal, enkele meters voor het strafschopgebied van Mallorca. Aan alles kon je zien dat hij iets slims in petto had, iets belangrijks. Mannetje passeren, dat werk. Niet doen, schreeuwde ik hem onhoorbaar toe, veel te veel tegenstanders tegenover je. Naar Ronaldinho met die bal.

Hij probeerde het toch.

De bal sprong weg van zijn voeten, zo naar een verdediger van Mallorca die er als een speer mee vandoor ging. Mark implodeerde zowat van frustratie (Nee! Niet nu! Niet ik!), draaide zich om en begon woest achter die tegenstander aan te hollen. Volkomen zinloos. Een van Marks collega's had de achtervolging al ingezet, en met zijn tweeën één tegenstander op de hielen zitten, slaat nergens op. Wat bezielde Mark? Zijn fout goedmaken, alles in de hele wereld wilde hij goedmaken, misschien wel vooral de kritiek van Marco van Basten uitwissen. Mark, de gevallen ster van PSV, bij herhaling vernederd door de bondscoach, reserve-middenvelder van Barcelona, zet aanvallen vaak te solistisch, en daardoor onverstandig op? Veroorzaakt te veel onnodige overtredingen, met vrije trappen als gevolg? Mooi niet!

Zijn collega had hij snel ingehaald. Gezamenlijk zetten zij de achtervolging voort. Een dollemansrit over het middenveld volgde: ontsnapte gevangene met vlak daarachter twee agenten. Daar gaat ie, snel! De man van Mallorca stak de middellijn over. Ze kregen hem niet te pakken. Halverwege de helft van Barcelona boog de ontsnapte iets af. Mark van Bommel, inmiddels de wanhoop nabij, hield het niet meer. Hij zette een tackle in. Waarom? Genoeg Barcelona-verdedigers in de buurt om die man op te vangen. De Majorcaan viel. Vrije trap voor Mallorca. Geel voor Mark. Hij werd er meteen uitgehaald: vlak na rust, een rotmoment, een strafmoment. Van Basten had dat ook eens gedaan bij Mark en toen hakte dat er flink in bij hem.

Volgende wedstrijd stond hij weer reserve.

    • Auke Kok