Liefde achter het looprekje

De Bokkensprong, het relaas van journalist Gerard Mulder over zijn liefde voor een veel jongere vrouw gaat gebukt onder een zware verantwoording. “Ik vind dat er, over alles, te weinig feiten in omloop zijn', schrijft Mulder in de inleiding. In dit geval: de feiten over een oude man die zijn vrouw in de steek laat voor een jonge vrouw en uiteindelijk alleen achterblijft. “Mythes floreren en blijken onverwoestbaar. Ik wil schrijven voor degenen die net als ik in de werkelijkheid zijn geïnteresseerd'.

Gerald Mulder wordt op zijn 57ste verliefd op een 22 jaar jongere vrouw die net is bevallen van een zoontje. Zij is een aanstormend en ambitieuze journaliste, hij is adjunct-hoofdredacteur van HP/De Tijd en helpt haar een handje.

De stijl waarin Mulder deze gedoemde liefde beschrijft is rustig, geserreerd en af en toe geestig. “Ik laat mijn looprekje los, en ga naast haar zitten. Niet-begrijpend en afwachtend kijkt ze me aan. Ik geef haar een zoen Die wordt beantwoord. Ja, het paradijs bestaat, en soms mag een oudere man daar even in'.

Maar De Bokkensprong is geen verhaal over een liefde die, tegen alle conventies in, allesverzengend is. Terwijl Mulder zich gaande het verhaal afvraagt of de liefde tussen hem en Laura (niet haar echte naam) “echt' is, denkt de lezer al lang: natuurlijk is deze liefde niet echt. Ware zij echt, dan zat die Mulder niet de hele tijd te emmeren over dat leeftijdsverschil, alsof het hem daarom te doen is (“Zo werd ik er voor het eerst mee geconfronteerd dat een oudere man zijn status verhoogt door een liaison met een veel jongere vrouw. Het leeftijdsverschil suggereert immers dat de man wel bijzonder interessant moet wezen of over speciale talenten moet beschikken om zo'n vrouw aan zich te binden'). En ware de liefde echt, dan zou Mulders beminde niet bij voortduring zeggen dat hij oud, lelijk en dik is. De lezer kan niet anders dan het eens zijn met Mulders ex-vrouw: “Je wilt nog een keer je pik achterna lopen' - hoezeer Mulder ons ook van het tegengestelde probeert te overtuigen.

Feiten levert Mulder dus niet, wel een trefzekere illustratie van het cliché van de oude bok en het groene blaadje. De Bokkensprong is het verhaal van een verliefde dwaas, puntig en goed geschreven, maar het komt niet in de buurt van het “verhelderend reisverslag' dat Mulder zichzelf ten doel heeft gesteld. Mulder zal - inmiddels hartpatiënt en alleen wonend in “een donkere pijpenla met versleten meubels' - intussen wel weten dat in de liefde niets te plannen valt.

Gerard Mulder: De bokkensprong. Verliefd op een veel jongere vrouw. Plataan, 143 blz. euro 12,50

    • Monique Snoeijen