'Holleeder perste vier handelaren af'

Justitie verdenkt Willem Holleeder van het afpersen van vier vastgoedhandelaren. Holleeder werd begin deze week door de politie aangehouden.

De vastgoedhandelaren zijn Willem Endstra, Kees Houtman, Rolf Friedländer en John Wijsmuller. Dat staat volgens bronnen in de aanklacht van het openbaar ministerie tegen Holleeder. Endstra en Houtman zijn vermoord.

Geen van de vier vastgoedhandelaren heeft bij justitie ooit aangifte gedaan van afpersing. Endstra sprak voor zijn dood wel uitvoerig met de politie, maar tot een officiële aangifte is het nooit gekomen. Na zijn dood bleek dat hij een dagboek had bijgehouden waarin hij beschreef hoe Holleeder hem afperste.

De Nationale Recherche, de regiopolitie Amsterdam-Amstelland en de FIOD-ECD onderzoeken de afpersing in de onroerendgoedsector en liquidaties en beschietingen in het criminele milieu. Naast Holleeder werden begin deze week nog dertien verdachten aangehouden. Endstra werd in mei 2004 doodgeschoten voor zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam. Houtman werd vorig jaar november vermoord in Amsterdam.

Politie en justitie onderzoeken momenteel ook of een bezoek van Willem Holleeder aan topcrimineel Mink K. verband houdt met de liquidaties. Holleeder bezocht K. in de gevangenis in Heerhugowaard, anderhalve maand voor de moord op Houtman.

Gisteren heeft de rechter-commissaris in Haarlem elf verdachten in bewaring gesteld. Drie verdachten die maandag ook werden aangehouden, werden vrijgelaten, onder wie Holleeders vriendin Maike D. Volgens haar advocaat A. Slijters zit in het dossier 'geen spat bewijs' tegen haar cliënt.

De 47-jarige Holleeder werd in 1983 bekend als een van de ontvoerders van bierbrouwer Freddy Heineken. Hij werd hiervoor veroordeeld tot elf jaar cel. Na het uitzitten van de straf werd hij nog enkele keren opgepakt, onder meer voor wapenbezit, maar nooit veroordeeld.

Justitie heeft beslag gelegd op negen panden op de Wallen. Deze worden beheerd door Marcel K., die door justitie wordt gezien als stroman van Holleeder. Endstra beschreef in zijn dagboeken hoe K. geregeld op zijn kantoor kwam om namens Holleeder de administratie te controleren. K. heeft op de Wallen onder andere een speelautomatenhal.