Hamas wil kerken beveiligen

Emoties in de Palestijnse gebieden laaien meestal snel en hevig op. Daarom hebben Europese diplomaten in Ramallah, Oost-Jeruzalem en Gazastad besloten hun kantoren vandaag een paar uur eerder dan normaal te sluiten in verband met geplande demonstraties tegen het afdrukken van spotprenten met de profeet Mohammed als mikpunt. 'Een voorzorgsmaatregel. Better safe than sorry. Volgende week zijn we gewoon weer open', aldus een Nederlandse diplomaat. Het besluit de kantoren eerder te sluiten werd genomen na een symbolische bezetting van het gebouw van de Europese Commissie in Gazastad door 20 militanten.

Leiders van de Aqsabrigades en Islamitische Jihad hebben gelovigen opgeroepen na het vrijdaggebed deel te nemen aan 'massale demonstraties ter verdediging van de islam'. Verwacht werd dat aan deze oproepen gehoor zou worden gegeven, ook omdat de imams in de moskeeën het protest steunen. Het vrijdaggebed zou aan deze zaak gewijd zijn.

Abu Hafez, woordvoerder van Islamitische Jihad in Gaza, heeft zijn aanhangers tevens opgeroepen buitenlanders ongemoeid te laten. Hij deed dat na dreigende taal van lokale leiders van de Aqsabrigades jegens Noorse, Deense en Franse diplomaten, hulpverleners en journalisten.

Het fundamentalistische Hamas heeft zijn aanhang opgeroepen wel te demonstreren maar de 'buitenlanders' met rust te laten. Hamasleider Zahar in Gazastad heeft de christelijke kerken beveiliging aangeboden voor het geval zij zich ongerust maken. Het aanbod is in overweging genomen.

De plotselinge ophef over het afdrukken van de politieke spotprenten wordt in de Gazastrook beschouwd als gecoördineerde actie om Hamas na zijn overwinning in de verkiezingen in moeilijkheden te brengen. Dat deze militante groepen niet veel eerder in actie zijn gekomen tegen de 'Europese beledigingen' heeft ook te maken met de berichtgeving op de Arabische tv-stations, die in actie kwamen na klachten van de Arabische Liga en de Islamitische Conferentie. 'We wisten in oktober wel dat er iets schandaligs was gebeurd, maar pas sinds vorige week beseffen we hoe ernstig de zaak is', verklaarde Abu Hafez.