Grotere vrijheid weblogs Microsoft

Microsoft zal voortaan minder snel controversiële weblogs blokkeren. De Amerikaanse softwaregigant is eigenaar van de weblogsite MSN Spaces, waar meer dan 35 miljoen internetgebruikers gratis een weblog publiceren. Vorig jaar oogstte Microsoft veel kritiek toen het bedrijf het weblog van de Chinese journalist Zhao Jing blokkeerde. Microsoft deed dit op verzoek van de Chinese overheid, die het niet eens was met de manier waarop Zhao Jing over het ontslag van de onafhankelijke hoofdredacteur van de Beijing News schreef.

Onder het nieuwe beleid zal Microsoft alleen een weblog blokkeren als er een juridisch bindend advies van de overheid is waaruit blijkt dat de blogger de wetten van zijn land overtreedt. In andere landen zal de site wel gewoon te lezen zijn. Webloggers van wie de site geblokkeerd wordt, zullen voortaan ook op de hoogte gesteld worden door Microsoft.

Het veranderde weblogbeleid moet de reputatie van Microsoft opvijzelen. Het bedrijf kwam eerder deze week onder vuur te liggen toen Amerikaanse politici forse kritiek uitten op grote internetondernemingen wegens hun medewerking aan Chinese censuur. Volgens leden van de mensenrechtencommissie van het Congres buigen Microsoft, Google, Yahoo en Cisco voor de eisen van Peking. De internetondernemingen laten hun bedrijfseconomisch belang prevaleren boven het Amerikaanse principe van vrijheid van meningsuiting gaan, is het verwijt.

Netwerkbedrijf Cisco levert firewall-software waarmee Chinezen de toegang tot ongewenste sites ontzegd wordt. Google en Yahoo steunen het ondemocratische regime in China door zoekresultaten over gevoelige onderwerpen te censureren.

De censuur van Google is in sommige gevallen te omzeilen door spelfouten te maken. De Amerikaanse internetjournalist Paul Boutin ontdekte dat de zoekopdracht “Tiananmen' bij de Chinese versie van Google Images onschuldige foto's van het Plein van de Hemelse Vrede oplevert, terwijl “Tianenmen', “Tienanmen' en “Tiananman' de bekende foto's opleveren van de man voor de tank.

    • Marie-José Klaver