Griekse leiders werden lang afgeluisterd

Bijna een jaar lang - ook tijdens de Olympische Spelen van 2004 - hebben in Griekenland onbekenden de mobiele telefoons van de premier, diverse ministers en andere hoge overheidsfunctionarissen afgeluisterd. Dat heeft gisteren de woordvoerder van de Griekse regering, Theodoros Roussopoulos, gezegd op een persconferentie.

De lijst van rond honderd afgeluisterde hoogwaardigheidsbekleders bevat de namen van premier Kostas Karamanlis, de ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie, Openbare Orde en Justitie en hun hoogste ambtenaren, hoge militaire en politiecommandanten en de vrouw van de premier. Ook één van de telefoons van de Amerikaanse ambassade in Athene werd afgeluisterd. Het afluisteren begon vóór de Spelen van 2004 - de best beveiligde Spelen in de geschiedenis: 1,2 miljard euro werd voor de beveiliging uitgegeven -, bereikte een hoogtepunt tijdens de Spelen en duurde tot maart vorig jaar, toen het werd ontdekt. Die ontdekking werd sindsdien geheim gehouden in de hoop de daders te vinden, maar dat is niet gelukt.

De daders, zo zei Roussopoulos gisteren, hadden spionage-software geïnstalleerd in het centrale systeem van Vodafone. Gesprekken werden omgeleid naar mobiele telefoons die moeilijk te traceren waren. Het onderzoek heeft uitgewezen dat de telefoons van de daders in centraal-Athene werden gebruikt, waar veel ambassades en regeringsgebouwen staan. Roussopoulos en de ministers van Openbare Orde en Justitie, die gisteren de persconferentie bijwoonden, wilden niet ingaan op speculaties als zouden buitenlandse inlichtingendiensten achter het afluisteren zitten. 'Ik denk dat onze nationale belangen niet zijn geschaad', zo voegde Roussopoulos toe.

Het was een Vodafone-manager die begin vorig jaar het afluisteren ontdekte, de spionage-apparatuur verwijderde en de regering informeerde. De ontmanteling van de apparatuur heeft wel het onderzoek naar de daders aanzienlijk bemoeilijkt, aldus de minister van Openbare Orde.