Gokken in China op clubs in België

Het Belgische tv-programma Panorama heeft bewijzen van omkoping in het nationale voetbal. Een reporter drong in Shanghai, China, undercover gokpaleizen binnen. Daar wees de beschuldigende vinger vooral naar La Louvière, zo berichtte de krant De Standaard gisteren.

Panorama noemt zondag de namen van circa vijftig betrokkenen, spelers en clubs. De Aktiegroep Burgerbelangen Breda heeft in Nederland de ministers Donner (Justitie), Remkes (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Ross-Van Dorp (Sport) van de komende onthullingen op de hoogte gebracht. 'Deze maffiapraktijken zijn niet grensbepalend', aldus de groep.

Het gonst in het Belgische voetbal al lang van geruchten over omkoping. De verslaggever van Panorama ontdekte dat de Chinezen via internet flink gokken op het voetbal in zijn land. Toen de Chinezen merkten dat hij er kijk op had, werd hem gevraagd mee te werken. Geld viel vooral te verdienen met uitslagen van La Louvière.

Deze eersteklasser heeft een gering budget; spelerssalarissen van circa 1.000 euro per maand zouden voorkomen. De goklustigen in Shanghai beweerden dat La Louvière 'in de macht van gokbedrijven is'. Die gedachte wordt gedeeld door justitie in België, dat in november huiszoeking deed. Het resultaat is nog niet bekend.

In België liggen meer clubs onder vuur: Germinal Beerschot, Lierse SK, Verbroedering Geel en Sint-Truiden. Spelers van Germinal zeiden twee maanden geleden dat hun 25.000 euro was geboden om duels te beïnvloeden. Dat aanbod kwam van een Chinees die geldt als sleutelfiguur in de affaire: Zheyun Ye. Hij is al eens aangehouden door de Belgische politie.

Het Belgische voetbal zit in het slop, sportief én financieel. Dat maakt het omkoopgevoelig. Gazet van Antwerpen enquêteerde recent 850 arbiters. Veertig procent gelooft in omkooppraktijken. Ooit zelf benaderd, was de volgende vraag. Ja, zei 4,8 procent. Niemand ging op het aanbod in.