Een film die blijft hangen is goed

De film Glue, van regisseur Alexis Dos Santos uit Argentinië, heeft gisteravond het Gouden MovieSquad Schild gewonnen. Een vijfkoppige jury met alleen maar jongeren erin, vond de film de allerbeste.

De MovieSquad-jury met (van links naar rechts: Jelle de Graaf, Nienke Simons, Simon Sarginson, Nina Ungari en Ozella Out foto Vincent Mentzel MovieSquad IFFR/Kinderjury vlnr: Jelle de Graaf,Simon Sarginson,Mienke Simons,Lenina Ungari,Ozella Out .foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam, 31 januari 2006 Mentzel, Vincent

Op het International Film Festival Rotterdam ging de jury met de jongeren niet over één nacht ijs. Nee hoor, er was heel wat voor nodig om uiteindelijk tot een favoriete film te komen.

In vijf dagen tijd zagen de filmexperts in totaal zeventien films, soms wel vier op een dag. De films zijn gemaakt door filmmakers uit de hele wereld. Tussen de bedrijven door werd er gediscussieerd, wat uurtjes geslapen, en gegeten. En dan werden ze tijdens het eten nog eens lastiggevallen door fotografen en journalisten. Met volle monden en bijna rechthoekige ogen van de bioscoopschermen, vertellen de juryleden over het film kijken. “Nee hoor, we hebben er nog geen genoeg van. Wij houden van films“, zegt Ozella Out (17). Alle vijf moesten ze tijdens de selectierondes van MovieSquad bewijzen hoe gek van films ze zijn, en moesten ze laten zien dat ze goed genoeg waren om op het festival de MovieSquad-jury te vormen. Dat was niet zo moeilijk. Nina Ungari (20) is film met de paplepel ingegoten en houdt daardoor erg van cult-films. Jelle de Graaf (16) maakt zelf filmpjes en schrijft recensies, Ozella ook, Nienke Simons (19) wil Audiovisuele Vormgeving gaan studeren, en Simon Sarginson (19) plant een filmstudie in Engeland en koopt binnenkort zijn eerste camera.

Maar hoe wordt je het eens als je met vijf filmfanatici maar één film mag uitkiezen? Jelle: “We hebben van tevoren niet afgesproken waar we naar zouden kijken in de film. Ieder let op wat hij of zij zelf belangrijk vindt.“ Nina legt uit waarom. “We waren bang dat als we wel alles van tevoren vast zouden leggen, sommige films bij voorbaat zouden afvallen - terwijl die wel heel goed kunnen zijn. We hebben nu niet per se dezelfde mening over films, maar kunnen het wel eens zijn over welke leuk en goed zijn.“

Natuurlijk zijn er basisdingen als acteerwerk en montage waar ze op letten, legt Simon uit. Ozella vindt goed acteerwerk erg belangrijk, Nina zoekt naar iets origineels in een film en Nienke vindt dat een film moet blijven hangen in je hoofd. Maar kan dat nog wel als je drie of vier films kort achter elkaar ziet? “Soms was het wel even doorzetten, vooral 's ochtends vroeg of 's avonds laat“, zegt Jelle. Nina ziet voor- en nadelen. “Je ziet veel verschillende dingen achter elkaar en hebt dus veel vergelijkingsmateriaal, maar aan de andere kant heb je na een film soms geen tijd om na te denken omdat de andere film alweer wacht.“ Jelle concludeert dat de selectie eigenlijk gemakkelijker wordt als je veel films binnen korte tijd ziet. “De film die je ook na de films die je daarna ziet nog steeds bijblijft, is blijkbaar écht goed!“

Van de drie door de jury op woensdag genomineerde films, Citizen dog uit Thailand, Me and you and everyone we know uit Amerika en Glue uit Argentinië, bleef die laatste het langste hangen in de hoofden van de MovieSquad-juryleden. De film gaat over puberende jongeren in Patagonië, die experimenteren met seks, drugs en punkmuziek. Het is de eerste film van Dos Santos. Volgend jaar wordt Glue vertoond in MovieZone, het filmprogramma waarin door jongeren geselecteerde films te zien zijn in bioscopen door heel Nederland.

Bijna alle juryleden willen later zelf ook films maken. Alleen Nina is niet overtuigd. Ze wil wel iets met films doen, maar ze niet zelf maken. Nienke wel. “Ik wil de wereld op zijn kop zetten met mijn films.“

Wil jij ook eens in de jury van MovieSquad? Of wil je weten wat het programma van MovieZone is? Kijk dan op www.moviezone.nl

    • Lotte de Wit