Duitsland wint niet

Duitsland wordt komende zomer in eigen land geen wereldkampioen voetbal. Dat meent Franz Beckenbauer. Maar volgens hem is het ook onmogelijk dat Duitsland wordt uitgeschakeld in de eerste ronde.

De voormalige speler en bondscoach van het Duitse nationale elftal zei dat gisteren in Londen, waar hij als voorzitter van het organisatiecomité op bezoek was.

Duitsland speelt in groep A tegen Polen, Costa Rica en Ecuador, een haalbare kaart volgens Beckenbauer. Nooit eerder raakte een organiserend land uitgeschakeld in de groepsfase. Slechts drie organiserende landen kwamen niet bij de laatste acht.

'Absoluut onmogelijk', reageerde Beckenbauer op vragen over een mogelijk vroege uitschakeling van het team van coach Jürgen Klinsmann. 'Het hele land zou in een depressie raken, al het enthousiasme rond de wereldbeker zou verdwijnen.' Volgens Beckenbauer is het team wel te jong en onervaren om een vierde wereldbeker binnen te halen. Een halve finale zou volgens de organisator een mooi resultaat zijn.

Volgens de Duitser, die de wereldbeker won als speler in 1974 en als coach in 1990, is Brazilië de grote favoriet. Het team maakte indruk tijdens de Confederations Cup afgelopen zomer in Duitsland. Het won de finale makkelijk van Argentinië.

Brazilië is het enige Zuid-Amerikaanse land dat al eens een wereldtitel won in Europa. In 1958 won het de wereldbeker in Zweden. Maar Beckenbauer voegde er aan toe dat zijn voorspellingen vaak niet erg betrouwbaar zijn. In 2002 waren Argentinië en Frankrijk zijn grote favorieten. Beide landen konden al na de groepsfase terug naar huis.