Als je Kelly hoort, krijg je medelijden

Op nummer 1 van de Top-50 staat deze week Kelly Clarkson met haar liedje “Because Of You'.

Kelly Clarkson foto AP Singer Kelly Clarkson greets fans as she takes the stage to accept the award for favorite female singer at the 32nd Annual People's Choice Awards in Los Angeles, Tuesday, Jan. 10, 2006. (AP Photo/Kevork Djansezian) Associated Press

Kelly Clarkson is een Amerikaanse zangeres. Ze wilde vroeger zee-bioloog worden, maar toen ze Jaws (een enge film over haaien) had gezien, zag ze er van af. Op haar veertiende hoorde iemand haar stem, en die vroeg of ze in het schoolkoor wilde zingen. Ze bleek een natuurtalent.

Kelly Clarkson werd bekend toen ze een paar jaar geleden meedeed aan de Amerikaanse versie van Idols. Ze won. En anders dan in Nederland worden de Idols-winnaars in Amerika echte sterren.

Kelly's stem heeft karakter. Haar zou je ook herkennen als ze een shampoo-reclame zou zingen. Die stem zucht. Kelly ademt zo zwaar terwijl ze zingt, dat je in “Because Of You' woorden en zuchten tegelijk hoort. Dat is knap.

Kelly zucht omdat ze in de knoop zit met haar hart en haar hoofd. Alsof de ene linksaf wil en de ander rechts. Tenminste zo lijkt het.

In haar liedje kan ze niet beslissen of ze die man nou wel of niet in haar leven kan gebruiken. En wie die man is? Dat ben jij! Vandaar de title, “Because Of You' (“Door Jou').

Zo zingt ze eerst: “Because of you/ I never stray too far from the sidewalk“. Ze zegt: door jou ga ik nooit te ver bij de stoep vandaan. Dat betekent dat ze zoveel van “jou' houdt, dat ze voorzichtig wil zijn in het verkeer. Zo kan haar niets gebeuren. Dat is fijn voor hem, en het is sowieso beter.

Het refrein gaat verder: “Because of you/ I find it hard to trust/ Not only me, but everyone around me“. Dat klinkt al minder leuk. Het betekent: “Door jou durf ik niemand te vertrouwen/ niet alleen mezelf, maar iedereen om me heen.“

En het wordt nog erger. Als laatste regel zingt Kelly: “Because of you/ I am afraid.“ Oftewel: Door jou ben ik bang.

Binnen een paar regels heeft Kelly dus een paar flinke stappen genomen: van liefdevol naar ellendig. Je kunt niet naar haar luisteren zonder medelijden te krijgen. Hier moet wat aan gebeuren. Hier moet JIJ iets aan gaan doen!

    • Hester Carvalho