Ajax treft ideale opponent in Heerenveen

Met Heerenveen trof Ajax gisteravond in de kwartfinale van het nationale bekertoernooi een tegenstander om van te dromen. De Friese club wacht de tegenstander niet op, speelt aanvallend voetbal, maar zodra de spitsen voor het doel komen, falen ze in de afwerking. En na minder dan tien minuten spelen zorgde verdediger Michel Breuer ook nog eens voor het eerste Amsterdamse doelpunt door de bal knullig in de voeten van Mauro Rosales te spelen. Breuer had één troost: hij was gisteravond niet de enige die in deze wedstrijd vaak balverlies leed.

Misschien moet trainer Gertjan Verbeek er maar aan wennen. Kansen creëren is het probleem niet bij Heerenveen, scoren wordt dat mogelijk wel. De verkoop van Klaas-Jan Huntelaar - maker van het tweede doelpunt gisteravond - en van Georgios Samaras leverde weliswaar 17 miljoen euro op, maar die aderlating is merkbaar in de doelpuntenproductie. In de thuiswedstrijd tegen Sparta (0-0) bleef Heerenveen ook al droog staan, waardoor de Friese toeschouwers dit jaar nog geen thuisdoelpunt hebben meegemaakt: 2005 werd afgesloten met de competitiewedstrijd tegen Ajax, die eindigde in 4-2: tweemaal Samaras, eenmaal Huntelaar. 'We laten ons zeker geen obsessie aanpraten. Tegen RBC hebben we vorige week nog tweemaal gescoord', zei Verbeek, die niet al te lang bij het verlies van zijn spitsen wilde stilstaan. 'Ik kan er toch niets aan veranderen.' Vanaf dit weekeinde krijgt hij de beschikking over spits Mark de Vries die wordt gehuurd van het Engelse Leicester City.

Arnold Bruggink was gisteren het grootste deel van de wedstrijd de diepste spits bij Heerenveen, maar het is de vraag of dat voor de oud-speler van PSV de ideale positie is. 'Ik ben geen spits die er zomaar vijftien of twintig in schiet', zegt hij zelf. 'En vanavond ontbrak ook nog het nodige geluk. Gelukkig krijg ik bij ons in de spits alle ruimte om te voetballen en hoef ik niet de hele tijd met mijn rug naar het doel te staan.'

Het eerste kwartier moet voor Bruggink frustrerend zijn geweest. De club kreeg in de beginfase direct een handvol hoekschoppen en vrije trappen te verwerken. Doelman Maarten Stekelenburg moest twee reddingen verrichten, onder meer na een kopbal van Bruggink. 'Je weet dat Ajax niet in de beste vorm steekt, dus we hadden afgesproken om direct druk te zetten. Dat ging goed, maar dan valt dat tegendoelpunt.'

Het doelpunt werd in de woorden van trainer Danny Blind 'Ajax in de schoot geworpen'. Nu hoefde zijn ploeg eens niet achter de spreekwoordelijke feiten aan te lopen. De intikker van Rosales - tot de slotminuut het enige doelpunt van de wedstrijd - was extra gelukkig, omdat de Ajax-voorhoede zelf slecht acteerde. Rosales verprutste in de vierde minuut een uitstekende kans toen hij Markus Rosenberg - zichtbaar ongelukkig op de linkerkant - knullig aanspeelde. 'In plaats van eerst de enig overgebleven verdediger te lokken, geeft hij de bal veel te vroeg en te hard', aldus een verontwaardigde Blind.

Na de thuisnederlaag tegen FC Utrecht afgelopen zondag (1-4) koos de trainer gisteren voor de veilige weg toen de score lange tijd op 0-1 bleef staan. Hij verruilde middenvelder Wesley Sneijder voor verdediger John Heitinga. Blind verbaasde zich over de verspilde kansen aan Friese zijde. 'Zij hadden gelijk moeten maken.' Ajax mocht toch al niet klagen omdat de thuisclub een penalty werd onthouden, nadat Lasse Nilsson onderuit was gehaald. Blind verweet zijn ploeg dat het zo weinig met de beschikbare ruimte voorin deed. Al een kwartier na rust was Heerenveen met een spits extra opportunistisch gaan spelen.

De Ajax-trainer kon ook over Huntelaar moeilijk tevreden zijn, maar dat kwam zeker niet alleen door de 22-jarige spits zelf. Vanuit het middenveld werd hij slecht bediend, van de vleugels kreeg hij de hele avond amper een goede voorzet. Fraai was wel het derde doelpunt dat in blessuretijd viel: een combinatie met Urby Emanuelson waardoor deze linkervleugelverdediger, onbetwist de beste man van het veld, kon scoren.

Huntelaar had even daarvoor het tweede doelpunt voor Ajax - zijn eerste in Amsterdamse dienst - ingetikt en zo drukte de verse aankoop toch nog een stempel op de bekerwedstrijd. Maar minstens zo belangrijk was zijn actie na het eindsignaal: de loting. Met een thuiswedstrijd tegen Roda JC maakt Ajax een goede kans op de bekerfinale. 'De beker blijft toch de kortste weg naar een prijs', verklaarde een grijnzende Sneijder met de zevende positie van Ajax in de eredivisie in zijn achterhoofd.

De middenvelder kwam gisteren voor het eerst na zijn hamstringblessure weer in actie en toonde klaar te zijn voor de confrontatie van zondag tegen Feyenoord. 'Dit is een mooie opsteker voor de wedstrijd in Rotterdam', zei Sneijder. Hij weet ongetwijfeld dat ze in die stad de twee beste spitsen nog niet in de verkoop hebben gedaan.

SC Heerenveen 0 Ajax 3

Ruststand 0-1. 9. Rosales 0-1. 89. Huntelaar 0-2, 90. Emanuelson 0-3. Scheidsrechter: Haverkort. Toeschouwers: 21.600.

    • Erik van der Walle