Wordt uw naam ook genoemd?

Eén vervuld, twee te gaan.

Het kabinet heeft een paar mooie vacatures in de politieke economie in de aanbieding, inclusief een executive director bij de Wereldbank in Washington.

Wie-o-wie?

Vorige week ging het kabinet akkoord met de benoeming van Laura van Geest als thesaurier-generaal op het ministerie van Financiën. Zij volgt Kees van Dijkhuizen op die, zoals al menig voorganger, naar de commerciële wereld overstapte: financiële man bij NIB Capital, een bank in Den Haag.

De thesaurier-generaal heeft in Den Haag het wakend oog op internationale geldstromen en rentetarieven. Van Geest schuift straks regelmatig aan bij het tête-à-tête van de minister van Financiën met de president van De Nederlandsche Bank. Zij komt eveneens in een van de meest exclusieve raden in de Nederlandse radenrepubliek: de Bankraad van De Nederlandsche Bank. Daar laat de fine fleur van polderend Nederland, met de voorzitters van FNV, CNV, LTO-Nederland, MKB-Nederland én VNO-NCW zijn licht schijnen over de toestand van 's lands economie.

Wat doet het kabinet morgen? Nog te vervullen zijn de functies van directeur van het Centraal Planbureau (CPB) en die van executive director bij de Wereldbank. Voor beide banen rouleren namen. Afzwaaiend voorzitter Herman Wijffels van de Sociaal-Economische Raad, hét overlegforum van deskundigen, werkgevers en werknemers, wordt genoemd voor Washington. De baan komt vrij doordat Ad Melkert een baan bij de Verenigde Naties krijgt.

Interesse? Nederland vertegenwoordigt bij de Wereldbank meerdere landen, samen goed voor 4,46 procent van de stemmen. Het laatst bekende salaris van een executive director is 196.730 dollar (163.155 euro).

Voor het CPB heeft het ministerie van Economische Zaken gewoon een advertentie gezet. De Volkskrant tipte vorige week econoom Coen Teulings, maar die suggestie heeft het kabinet (nog) niet overgenomen.

Teulings is naast hoogleraar (Universiteit van Amsterdam) en directeur van de denktank SEO Economisch Onderzoek ook adviseur van de regering als lid van de commissie-Dijkstal (beloningen in de publieke sector) én adviseur van de Tweede Kamer, als lid van de Raad van Economische Adviseurs (REA). De SER-vacature is al vervuld, maar Wijffels is bijvoorbeeld ook voorzitter van Natuurmonumenten, een van de vijf grootste verenigingen van Nederland. Van Geest laat een vacature achter bij de interne denktank van het ministerie van Financiën.

De dynamiek van de politieke economie is dat elke benoeming weer een leuke baan achterlaat.

Menno Tamminga

    • Menno Tamminga