Wat doen de kinderen?

Voorlezen en luisteren

In het kader van de Nationale Voorleesdagen 2006 t/m 11 februari wordt er op basisscholen, boekhandels, bibliotheken en theaters voorgelezen voor kinderen van alle leeftijden. In jeugdboekhandel Silvester in Leiden bijvoorbeeld staan op zaterdag 4 februari de verhalen rond Kiki centraal, uit het prentenboek van Corrie Kobbi. Voor kinderen vanaf drie jaar. Ook in Boekhandel Broese Kemink in Utrecht is op zondag 5 februari 's middags een voorleesfestijn met de kinderboekenschrijvers Gitte Spee, Natascha Stenvert, Pieter Feller, Alice Hoogstad en Harmen van Straaten. Limonade en snoep staan klaar voor de hongerige en dorstige luisteraars.

Voorleesdagen 2006. Onder meer in Jeugdboekhandel Silvester, Rapenburg 17, Leiden, za 4 feb, 14u, inl/res. 071 5128658 of info@silvester-leiden.nl en Boekhandel Broese Kemink, Stadhuisbrug 5, Utrecht, zo 5 febr. 14u30-15u, inl/res. 030 2335290 of promotie@broese.net.

Linke soep maken

Bij de voorstelling Linke Soep van Samba Salad kun je dansen, zingen, kijken, luisteren, en .... soep maken! Rita, Herman en Sherwin ruimen de schuur op. Met de spullen die ze vinden, verdwalen ze in hun eigen fantasiewereld. In een grote pan brouwen ze een hele heksensoep. Wie ervan drinkt wordt groot, sterk, onzichtbaar, slim of dapper. Son, samba, salsa, rumba, flamenco, fado, tango, calypso en enkele theelepels met geheime ingredienten brengen de soep op smaak. Een avontuurlijk en pittig mengsel van wereldmuziek en theater.

Linke Soep van Samba Salad, zo 5 febr. in het KIT Tropentheater, kleine zaal, vanaf 14u. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Entree: t/m 12 €4, vanaf 13 jaar €8. Inl/res. www.tropentheater.nl of 020 5688500.

Leven in de ijzertijd

Hoe zag het leven er in de ijzertijd uit? De mensen waren toen boeren, ze waren zelfvoorzienend en er was nog niet veel handel. In de winter was er tijd voor huisnijverheid, zoals houtsnijwerk of ijzer smeden. In het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven kunnen kinderen op zondag 5 februari bij het kampvuur een kijkje komen nemen in de winterse wereld van de ijzertijd. Ze kunnen zelf aan de slag: bijvoorbeeld door graan te malen of boomstammen te schillen. Ook is er een lezing van Toine Huijbers, als archeoloog verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, als inleiding over de tiende en elfde eeuw (politiek, religie, economie) van Son en Woensel. Voor de kinderen is er dan een speurtocht met vragen en historische opdrachten. De toegang tot het museum is inclusief deelname aan de lezingen die worden gehouden in de verwarmde middeleeuwse herberg. Ook is er om 14u een gratis rondleiding door de prehistorie en de middeleeuwen.

Leven in de ijzertijd, Historisch Openluchtmuseum, Boutenslaan 161b, Eindhoven, aanvang lezing 10u30, rondleiding 14u, open van 12u tot 17u. Entree: volwassenen € 6,50, kinderen € 3, CJP/65+ € 5, speurtocht € 2,00. Inl/res 040-2522281 of info@historisch-openluchtmuseum-eindhoven.nl

Dino´s en draken kijken

Waren het reuzen, draken of misschien cyclopen, griffioenen of basilisken? De vondst van een versteend bot was in het verleden, zonder kennis van begrippen als evolutie en uitgestorven dieren, een enorme sensatie. Botten die men niet direct kon thuisbrengen waren het bewijs voor het bestaan van legendarische figuren, zoals die pasten in het toenmalige wereldbeeld. En nog altijd spreekt zo´n vondst tot de verbeelding, hoewel we tegenwoordig de dieren en hun leefmilieu beter kunnen reconstrueren. In Teylers Museum is tot en met 28 mei de tentoonstelling Dino´s en draken te zien, die aandacht besteedt aan fossielen en de verklaring doorover door mensen van verschillende tijden en culturen. Ook zijn ´reusachtige´ fossielen te zien, zoals skeletten van de mammoet, holenbeer en wolharige neushoorn, de klauw van een Therizinosaurus, de ruggenwervels van een walvis en een eenentwintig meter lange Chinese draak. In de voorjaarsvakantie zijn er workshops ´maak je eigen reuzenfabeldier´ en op 26 maart en 21 mei zijn er familiedagen voor jong en oud.

Dino´s en draken, Teylers Museum, Haarlem. De week van 28 februari zijn er elke dag kinderactiviteiten. 26 maart en 21 mei Familiedagen. Entree 5,5 euro, groepen 4 euro, CJP/MJK 2,75 euro, 5-18 jr 1 euro. Inl/res: 023 5319010 of www.teylersmuseum.nl

Vliegen naar de maan

In de voorstelling Maanvlucht worden de kinderen meegenomen naar het zonnestelsel. Aapje Slingerdan draait rondjes om de aarde, maar het wordt hem hier duidelijk te druk. Hij vlucht naar de maan. Dan ontmoet Slingerdan de beer Bas, die in contact staat met de aarde. Samen maken ze een reis door de ruimte.

Grrr met Maanvlucht, WMDC, Schiecentrale, Lloydstraat 5, Rotterdam. 8 februari, 15u, entree € 1.

Feesten op boekenfestijn

Op woensdag 15 februari wordt de feestelijke aftrap van de kinderjury 2006 groots gevierd in de Amsterdam Arena. 's Middags kunnen duizenden kinderen het Kinderboekenfeest gratis bijwonen in het voetbalstadion. Er is een Kinderboekenmarkt, waar ook schrijvers rondlopen en de trommelaars van Brass Eternity Music luisteren de boel op. Daarna presenteren Jochem van Gelder en Hans Versnel een podiumprogramma. Lezen en beoordelen van boeken staan centraal. Een quiz, een voetbalwedstrijd, een optreden van rapper Brace en de cheerleaders van de Amsterdam Admirals volgen elkaar op. Opgeven voor 9 februari via www.kinderjury.nl.

Kinderboekenfeest, Amsterdam Arena, 15 febr. 13u30-16u45. Van 6-12 jaar. Gratis. Inl/res. www.kinderjury.nl.