Viskerrie

Voor 4 personencirca 600 gram zeeduivelfilet1 tot 2 eetlepels kerriepasta2 eetlepels plantaardige olie1 middelgrote ui, gepeld en gehakt2 tot 3 verse rode chilipepers, in de lengte gehalveerd en desgewenst het zaad verwijderd3 dikke tenen knoflook, fijngehaktstukje verse gember van circa 3 cm, geschild en gehakt1 middelgrote tomaat, in blokjes3 tot 4 zwarte peperkorrels1 hele kruidnagel2 kardemompeulen 10 gedroogde kerrieblaadjes(desgewenst)2 tot 3 deciliter kokosmelksnufje geelwortelzout naar smaak

Dit Brits-Indiase gerecht wordt langs de hele westkust van India bereid. De ingrediënten variëren, maar de bedoeling is dat de saus niet te pikant is. Stevige witvisfilets zijn geschikt voor dit recept, maar rauwe, grote gepelde garnalen zijn ook lekker. De kooktijd varieert afhankelijk van de vissoort. Rol dunne visfilets als u die gebruikt op en maak met een cocktailprikker vast, zodat ze tijdens het koken niet uit elkaar vallen. Gebruik een kerriepasta van een goed gesorteerde oosterse winkel. Daar kunt u ook gedroogde kerrieblaadjes vinden.

Dep de visfilets droog met keukenpapier en wrijf ze rondom in met de kerriepasta. Leg ze in een zuurbestendige schaal en laat minstens 1 uur in de koelkast marineren. Verhit de olie in een grote, zware koekenpan op matig vuur. Bak de ui, chilipepers, knoflook en gember circa 10 minuten tot de ui goudgeel is. Voeg de tomaat, peperkorrels, kruidnagel, kardemom en het kerrieblad toe. Laat alles een paar minuten bakken.

Voeg 2 deciliter van de kokosmelk, wat geelwortel en zout toe. Laat circa 10 minuten sudderen tot de smaken goed gemengd zijn. U kunt de saus ruim van tevoren maken en uren laten staan. De smaak wordt er alleen maar beter van.

Doe de visfilets in de saus en giet er wat kokosmelk of water bij als de saus te dik is. Leg het deksel op de pan en laat afhankelijk van de soort vis en de dikte van de filets 10 tot 15 minuten zachtjes sudderen voor zeeduivel of grote garnalen en 3 tot 4 minuten voor opgerolde dunnere filets. Draai de filets halverwege de kooktijd om. Proef de saus en breng zo nodig verder op smaak met zout. Serveer met gestoomde basmatirijst en een pittige chutney.

Kim Maclean

Morgen: hutspot

    • Kim Maclean