Verontwaardiging moslims is selectief

De islamitische wereld heeft bezwaar gemaakt tegen een spotprent over de profeet Mohammed. Kennelijk heeft de islam weinig gevoel voor humor of enig relativeringsvermogen. Ik vrees dat hier sprake is van selectieve verontwaardiging van moslims. Als we over tolerantie praten kunnen we misschien eerst even kijken naar die eigenschap binnen de islamitische landen. Dan kan niet onopgemerkt blijven dat in de meerderheid der islamitische landen andere religies langdurig worden onderdrukt.

Op grote schaal vindt hier discriminatie van atheïsten en andersgelovigen plaats; christenen worden systematisch beledigd, tegengewerkt, gediscrimineerd en onderdrukt in Afghanistan, Soedan, Turkije, Tsjetsjenië, Indonesië, Irak, Iran, Saoedi-Arabië, de Molukken en Malesië. In Marokko is het voor moslims bij wet verboden om christen te worden.

Als de islamitische wereld kritiek op religies zou willen verbieden dan kan zijzelf eerst het goede voorbeeld geven door in islamitische landen andere religies met rust te laten en te respecteren.

    • A.F. Mantel Utrecht