Van der Laan wil financiële steun voor videoclips

Den Haag, 2 febr. Staatssecretaris Van der Laan (Cultuur en Media, D66) wil Nederlandse popbands ondersteunen met een financiële bijdrage voor de productie van videoclips. De komende drie jaar is er 600.000 euro beschikbaar. Dit heeft ze gisteren gezegd in een debat met de Tweede Kamer over popmuziek. De helft, 300.000 euro, komt uit het actieprogramma Cultuur en Economie. De andere helft komt van het Fonds Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst, dat de clips ook gaat maken. Van der Laan hoopt dat de clips zullen bijdragen aan de internationale promotie van Nederlandse popbands. Eerder ging een initiatiefnota van SP-Kamerlid Gerkens uit van 1 miljoen euro extra steun op jaarbasis. Daarmee vergeleken is zes ton mager, maar meer is er niet, aldus Van der Laan. Aan het debat ging een landelijke actie `Help pop naar de Nederlandse top` vooraf, met lokale concerten, een demonstratie en een petitie.