The eXile

exile175q.jpg The eXile is een schuldig genoegen van veel Moskouse expats. Toegegeven, het blaadje is over zijn hoogtepunt. Het is gedrukt in kabouterlettertjes. De verhalen zijn te lang. Pogingen tot gonzo-journalistiek stranden vaak in korpsballenlol. Het is vrijwel alleen te vinden in lugubere expatbars. Zonder steun van seksclub Raspoetin was het allang failliet.
En toch: the Exile heeft ook een column van ‘nationaal-bolsjewiek’ Edoeard Limonov in gebroken engels, het zieke Moskouse moordoverzicht Death Porn en vaak hilarische en lucide momenten. Zo kan het zich deze week op de borst kloppen dat het de literaire bedrieger James Frey, wiens nep-autobiografie het schopte tot Oprah Winfrey’s boek van de maand, al bijna een half jaar geleden ontmaskerde. Zie ook hier.
Deze week weer een aardige vraag. Waarom zijn Amerikaanse politici zo vreselijk goedkoop? De lobbyist Jack Abramoff kocht in Washington het halve Congres om voor 4,5 miljoen dollar, in Moskou net genoeg om Zjirnovski een banjabezoek lang geïnteresseerd te houden.
Je leert relativeren in een land waar een minister tijdens zijn ambtelijke loopbaan miljardair werd en de president … Hier hou ik op, over de eXile later meer.

    • Coen van Zwol