Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Kamerdebat Afghanistan. Rechtstreeks verslag op Nederland 3 vanaf 20.00u, verzorgd door Nova/Den Haag vandaag, van het plenaire debat over de voorgenomen militaire missie naar Uruzgan, Afghanistan. Tijdens de schorsingen in het debat wordt live uit Dudok, Den Haag commentaar gegeven op de ontwikkelingen. Gasten daarbij zijn de politici Els Borst en Frank de Grave, de historicus Arend-Jan Boekestijn, de journalist Arnold Karskens en de naar Nederland gevluchte Afghaan Qader Shafiq. Ned. 3, Aanvang 20.00u, de geplande programma's schuiven op of worden uitgesteld, afhankelijk van de voortgang van het debat.

Het laatste deel van de BBC-documentaire over het leven van Mozart, In search of Mozart, is vanavond te zien op Canvas, 23.45-0.45u. Foto muntzvandewint.com/Jouke Mellema *** FILE *** This is an undated portrait of Wolfgang Amadeus Mozart. Friday Jan. 27, 2006 is Mozart's 250th birthday. (AP Photo) Associated Press

Documentaires

Pets are people: pushy parents. Documentaireserie over huisdieren in het Verenigd Koninkrijk. Sommige mensen die zelf geen ster zijn geworden proberen een beroemdheid van hun huisdier te maken. BBC 2, 23.00-23.30u.

De donderdag documentaire: Robert, Mary en Katrina. Robert (72) en Mary (70) vertellen op onnavolgbare wijze hoe ze orkaan Katrina doorstonden. Zij bevinden zich in een opvangcentrum 80 mijl ten noorden van New Orleans. Ze besloten in hun huis te blijven samen met hun dochter, haar zoons en hun drie kleine baby's. Wat er gebeurde vertellen ze in een weergaloze samenspraak, in één shot recht in de lens. Door hun minutieuze en persoonlijke observaties wordt de nachtmerrie die orkaan Katrina veroorzaakte haast voelbaar. De belevenissen zijn tragisch, ontroerend en grappig. De twee vullen elkaar aan en geven elkaar ruimte. Op zoek naar de toon om het drama weer te geven spelen ze elkaar de juiste woorden toe. Dat levert, naast het verhaal van de ingrijpende gevolgen van de orkaan, een portret op van een bijzonder paar dat na ruim 50 jaar huwelijk geheel met elkaar verstrengeld is. Ned. 1, 23.10-0.00u.

VPRO's import: Putin mania. Finse documentaire uit 2002. Tijdens zijn eerste ambtstermijn wordt hard gewerkt aan het imago van de Russische president Vladimir Putin als de president voor het hele Russische volk. Standbeelden en statige portretten verrijzen. Putin wordt afgeschilderd als een aantrekkelijke prins op het witte paard voor jonge vrouwen en er is zelfs een jeugdbeweging die Putin als hun persoonlijk idool beschouwt, een ware held die staat voor patriottisme en fatsoen. Deze mania doet denken aan vroeger tijden waarin de 'volkshelden' Stalin en Lenin het land regeerden. En dit fenomeen gaat verder dan alleen persoonsverheerlijking; alle partijen die Putin steunen vormen één front en houden streng toezicht op de Russische Doema. Televisie heeft zijn kritische stem verloren en de overgebleven onafhankelijke kranten krijgen regelmatig met rechtzaken te maken. Ned. 3, 0.05-1.05u.

Kunst/film

The culture show. Cultureel magazine met in deze aflevering onder meer een discussie over het vermeende plagiaat in de thriller de Da Vinci Code, een gesprek met de auteur Sarah Waters, die net een roman over een lesbische liefde in Engeland in oorlogstijd heeft gepubliceerd en de filmregisseur Werner Herzog, die vertelt over zijn laatste film Grizzly man, een documentair drama over een amateur-expert op het gebied van grizzly beren, die uiteindelijk door een solitaire beer wordt gedood. BBC2, 20.00-21.00u.

Cinema.nl: IFFR 2006. Dagelijks verslag van het International Film Festival Rotterdam, met onder meer een gesprek met regisseur Hou Hsiao-hsien over zijn film Three Times en met de de Hongaarse regisseur Roland Vranik over Black Brush. Verder een gesprek met de beeldende kunstenares Sarah Morris, die ter gelegenheid van het festival is benoemd als 'Artist in focus'. Ned. 3, 23.40-0.05u.

praatprogramma's

Rondom tien. Journalistiek discussieprogramma. Ned. 1, 22.20-23.10u.

drama

Spoorloos verdwenen: De verdwenen voetballer. In deze aflevering van de Nederlandse dramaserie, deels gebaseerd op waar gebeurde verhalen, is een dure, Afrikaanse voetballer spoorloos verdwenen vlak voordat hij zijn eerste wedstrijd zal spelen. Ned. 2, 21.20-22.20u.

Amusement

De Mike & Thomas Show. Ook in het tweede seizoen strijden twee teams van Terecht Beroemde Mensen tegen elkaar onder de bezielende en chaotische leiding van Mike Boddé en Thomas van Luyn. Met een ronde waarin de tekst van het ene nummer wordt gezongen op de melodie van het andere nummer. Ned. 3, 23.00-23.40u.

Infotainment

Pay off your mortgage in two years. Duncan Hume vreest dat zijn carrière als balletdanser ten einde loopt en hij neemt met een hypotheek van 53.000 pond die rust op zijn flat in het centrum van Londen de uitdaging aan om binnen twee jaar zijn hypotheek af te lossen. BBC2. 21.00-22.00u.

SPORT

Sport: Gatorade Cup.Rechtstreeks verslag van de wedstrijd Heerenveen-Ajax om de Gatorade Cup, omlijst door een voorbeschouwing en een nabeschouwing van de wedstrijd. SBS 6, 20.30-22.50u.