Talpa wil alles van voetbal

Bij de komende veiling van voetbalrechten wil televisiezender Talpa een monopolie verkrijgen. Behalve de licentie voor de samenvattingen van de eredivisie streeft de zender van John de Mol over ruim twee jaar ernaar om ook alle andere, zoals de live-rechten, te verkrijgen. Talpa wil vervolgens de beelden via televisie, internet en mobiele telefoon verkopen.

Dit stelt De Mol in een gesprek met Het Financieele Dagblad. Al eerder was bekend dat Talpa de enige overgebleven geïnteresseerde was voor de nu lopende veiling van de rechten voor de beker en eerste-divisie wedstrijden. Ook zijn de uitwedstrijden voor EK- en WK-kwalificatiewedstrijden tot 2010 bij Talpa te zien.

De wens van De Mol gaat in tegen de eis van EU-commissaris Neelie Kroes om niet alle voetbalpakketten aan één zender te gunnen. Ook de leiding van de eredivisie streefde ernaar bij de veiling in 2004 verschillende partijen (Talpa, RTL 5, Versatel, NOS) te betrekken. De Mol: 'Dat gaat misschien op voor de situatie in grote landen. Maar in een minilandje als Nederland werkt dat niet, daar is de markt te klein voor.'

Eerder verklaarde Talpa-directeur Ronald Goes vraagtekens te hebben bij een volgende bieding op de rechten. Als de Nederlandse voetbalclubs geen meerwaarde creëren dan heeft Talpa over drie jaar geen 35 miljoen euro (huidige kosten per seizoen) meer over, stelde hij vorig najaar. Onlangs staakte Talpa de dagelijkse uitzending van het Eredivisiejournaal dat volgens de leiding van deze zender te weinig kijkers trok.