Shell voert investeringen in olie en gas op tot 19 mld

Royal Dutch Shell zal nog meer investeren in het zoeken en produceren van gas en olie. Dit jaar zal Shell zo'n 19 miljard dollar (15,8 miljard euro) investeren, dat is 22 procent meer dan in 2005. Vergeleken met een paar jaar geleden verdubbelt het concern vrijwel zijn investeringen.

Het besluit van Shell hangt samen met de huidige energieschaarste en de druk op het concern om meer nieuwe gas- en olievelden te vinden dan de hoeveelheid olie en gas die het dagelijks oppompt. 'Wij verhogen de investeringen zo snel als mogelijk is', zei topman J. van der Veer vanochtend in een toelichting op de jaarcijfers. 'Het kan niet sneller.'

Het reserveschandaal, waarbij Shell in 2004 moest erkennen dat het over minder gas- en olie in de grond beschikte dan gedacht, heeft het energieconcern aangespoord om het vinden en winnen van olie sterk op te voeren. Voor het einde van 2008 zal het concern weer minstens even olie en gas willen opsporen dan dat het opboort. Van der Veer herhaalde vanochtend die doelstelling. Vorig jaar kwam de verhouding vinden-winnen tussen de 60 en 70 procent uit.

Het concern, dat voor het eerst als één bedrijf zijn cijfers presenteerde nadat de Britse en Nederlandse tak vorig jaar werden samengevoegd, maakte een recordwinst bekend van 26,3 miljard dollar (21,8 miljard euro). Het concern herstelde sneller van de orkanen dan verwacht en het kostte het concern minder. 'Ondanks de orkanen zijn we toch in staat geweest onze productieverwachtingen voor zowel het kwartaal als het gehele jaar waar te maken', lichtte Van der Veer toe.

De topman toonde zich weinig bezorgd over de oproep van president Bush van de Verenigde Staten om binnen twintig jaar de Amerikaanse olieconsumptie met driekwart te verlagen. 'Het is een logische gedachte aangezien de Verenigde Staten zo'n grote afnemer van olie zijn.'

Ook signalen van de OPEC, het verbond van olieproducerende landen, om in dat geval de productie te verminderen en de investeringen te verlagen, ziet Van der Veer niet als een bedreiging. 'Olie en gas hebben nog steeds een aantrekkelijke mix als het gaat om schoonheid, gemak en prijs - zelfs bij de hogere olieprijzen van dit moment. (...) Wij zien voldoende mogelijkheden om een goede ondernemer te zijn.'

Shell zal ook dit jaar weer een groot deel van zijn kapitaal aan aandeelhouders teruggeven via dividend en via de inkoop van eigen aandelen. Het concern verwacht dit jaar 5 miljard dollar eigen aandelen terug te kopen en in te trekken. Vorig jaar gaf het concern in totaal (inclusief winstuitkeringen) 17 miljard dollar aan de aandeelhouders terug.

Het concern kondigde vanochtend aan dat het in maart een tussenstand zal geven van de vorderingen in de nieuwe strategie om meer gas en olie te produceren en die winstgevender tot eindproducten te verwerken.