Schilderachtige filmpjes uit je eigen mobiele telefoon

Matthew Noel-Tod maakte een film op zijn mobiele telefoon. 'De eerste opnamen deden me denken aan impressionistische schilderijen.'

Hoe lang zal het nog duren voordat de eerste Hollywoodfilm met een mobiele telefoon wordt gemaakt? Op het Filmfestival Rotterdam zijn al verschillende filmpjes te zien die met de videofunctie van een mobieltje zijn opgenomen. Zoals van het Filippijnse talent Raymond Red, die al in 2004 het schilderachtige dagboekfilmpje Melancholy opnam. Of van de diverse filmmakers die meededen aan de One Take Competition. De resultaten van die tijdens het festival opgenomen filmpjes zijn op de website van het IFFR te bekijken. Maar het opmerkelijkst is toch wel het dromerige 52 minuten durende Nausea van de Brit Matthew Noel-Tod (1978), dat hij uit maar liefst veertig uur met zijn mobiele telefoon geschoten beeldmateriaal monteerde. Noel-Tod: ,,Nausea gaat over ons verlangen om te rationaliseren wat we zien. De eerste beelden die ik met mijn mobiele telefoon opnam, deden me denken aan impressionistische schilderijen en aan vroege avant-gardistische films, vol fouten, ruw, nieuw, abstract, primair maar van een grote esthetische waarde. Mijn film is niet alleen een concept of een stijloefening, hij gaat ook over een moderne 'zijn-toestand'. De mobiele telefoon heeft ervoor gezorgd dat we overal kunnen bellen. Nu kunnen we ook overal filmen en worden de tussenmomenten van het leven de hoofdmomenten: slenteren, op weg zijn, naar de wereld kijken.'

Nausea is losjes geïnspireerd op La nausée van Jean-Paul Sartre. De film bestaat uit talloze observaties op straat waarover met de snelheid van één woord per frame, dus 25 woorden per seconde, in stukken geknipte zinnen uit Sartre's existentialistische roman worden geprojecteerd. Soms levert dat onbegrijpelijk poëtische pareltjes op als: ,,world has suddenly shrunk or whether is.''

Noel-Tod: ,,Vanaf het moment dat mobiele telefoons met camerafunctie op de markt kwamen, wilde ik met die nieuwe technologie experimenteren. Het is zo duidelijk een telefoon en geen camera. Je kijkt niet door een lens. Je neemt je beelden toevallig op. Dat maakt dat je er heel onbevangen mee kunt omspringen. Niet alles was meteen goed: ik had heel veel beelden van de stoep, of de vloer van mijn auto, omdat m'n telefoon tijdens het rijden van het dashboard was gevallen.'

"Nausea' is nog te zien op vrijdag 3 februari in het programma "As it was written' om 20.15u in Lantaren 2. De korte films van Raymond Red worden vertoond op zaterdag 4 februari om 17.15u in Lantaren 2. In het café van Lantaren/Venster staat de Bluevend-machine waarop de One take-filmpjes te zien zijn. Meer informatie is te vinden op: www.filmfestivalrotterdam.com

    • Dana Linssen