Scheiding, blauw oog keizer?

Japan blijft het keizerlijk huis belagen. Weekbladen speculeren nu over een scheiding tussen kroonprins Naruhito en zijn vrouw Masako. Dat zou een kans voor de kroonprinses zijn om haar ongelukkige bestaan te ontvluchten. De 42-jarige Masako, die haar carrière als diplomate opgaf om in 1993 met Naruhito (bijna 46) te trouwen, lijdt aan neerslachtigheid. Ze voelt zich verstikt in het keurslijf van de keizerlijke etiquette, maar raakte vooral depressief door de obsessie over (mannelijke) troonopvolging.

De Japanse kroonprins Naruhito en zijn vrouw, kroonprinses Masaka, afgelopen jaar. Later deze maand wordt Naruhito 46 jaar. Foto Reuters Japanese Crown Prince Naruhito (R) talks to Crown Princess Masako as they see Emperor Akihito and Empress Michiko off at Tokyo's Haneda airport in this May 7, 2005 file photo. Weekly magazines that once scrutinised the height of Japanese Crown Prince Masako's heels for clues to a possible pregnancy have another obsession these days: is divorce an option for the unhappy former diplomat? But whereas Britain's Princess Diana opted for divorce from an unfaithful spouse, experts say that seems an unlikely course for Masako -- not least because of her strong bond with Naruhito who has been staunchly and publicly supportive, February 2, 2006. REUTERS/Issei Kato/Files REUTERS

De media achtervolgden haar om een teken op te vangen van zwangerschap, en toen het na acht jaar zo ver was, werd ze moeder van een dochter, kroonprinses Aiko. En nu is in Japan een discussie ontstaan om de grondwet zo te wijzigen dat troonopvolging ook in de vrouwelijke lijn mogelijk wordt. De regering wil later dit jaar een wetsvoorstel indienen - keizer Akihito is gezegend met alleen maar kleindochters.

Maar sommigen, zoals ex-minister en parlementariër Takeo Hiranuma (66), gruwen bij de gedachte aan een keizerin. 'Als Aiko keizerin wordt en tijdens haar studie in het buitenland iets krijgt met een blauwogige buitenlander en met hem trouwt, kan hun kind keizer worden”, zei Hiranuma gisteren op een bijeenkomst. 'Dat mag nooit gebeuren.'

Hiranuma, die na het sneuvelen van zijn vader in de oorlog de familienaam van grootvader aan moederskant aannam, heeft meer protest aangekondigd. De bladen noemen overigens de kans op kroonprinselijke scheiding klein. Anders dan Diana en Charles hebben Masako en Naruhito een hechte band, weten ze.