Regio Keuze

Platform Ntgent Platform In Platform, de toneelbewerking van Houellebecqs roman, vertelt de grijze cultuurambtenaar Michel hoe hij de liefde van zijn leven ontmoette en met haar een keten van seksvakantieoorden opzette. Totdat een zelfmoordterrorist hun tropisch seksparadijs in Thailand opblaast. Het toneelstuk begint met de ontploffing, vervolgens brengt Michel (Steven van Watermeulen) in lange flash-backs de slachtoffers van de aanslag tot leven, die onder het puin vandaan kruipen. Zijn liefdesverhaal vermengt hij met harde kritiek op de westerse cultuur die vervreemd is geraakt van seks en andere troostrijke oerdriften. 6-7 feb Stadsschouwburg, Lucas Bolwerk 24. Inl. (030) 230 2023 of www.stadsschouwburg-utrecht.nl. Foto Phile Deprez
Platform Ntgent Platform In Platform, de toneelbewerking van Houellebecqs roman, vertelt de grijze cultuurambtenaar Michel hoe hij de liefde van zijn leven ontmoette en met haar een keten van seksvakantieoorden opzette. Totdat een zelfmoordterrorist hun tropisch seksparadijs in Thailand opblaast. Het toneelstuk begint met de ontploffing, vervolgens brengt Michel (Steven van Watermeulen) in lange flash-backs de slachtoffers van de aanslag tot leven, die onder het puin vandaan kruipen. Zijn liefdesverhaal vermengt hij met harde kritiek op de westerse cultuur die vervreemd is geraakt van seks en andere troostrijke oerdriften. 6-7 feb Stadsschouwburg, Lucas Bolwerk 24. Inl. (030) 230 2023 of www.stadsschouwburg-utrecht.nl. Foto Phile Deprez Deprez, Phile

ALKMAAR

Zeeuwse Nachten van Het Volksoperahuis is muziektheater over de stand van onze samenleving, doorspekt met levensliederen, met in de hoofdrollen Hansje Brinkers en Zeeuws Meisje. Tussen de pompende melancholie door stijgt de dampende rauwheid van de tekst van Rogier Schippers op. Rogier Schippers transformeert schijnbaar moeiteloos van Zeeuws meisje naar lallende voetbalsupporter en rock-'n-roll agent. Kees Scholten speelt zijn Hansje Brinkers als een dolende taxichauffeur in de polder.

4 feb De Vest, Canadaplein 2. Inl 072- 512 7344 of www.theaterdevest.nl

AMERSFOORT

Kommil Foo Vanaf 1 februari gaat Kommil Foo op tournee met hun bekroonde theatervoorstelling 'Spaak'. Zaterdag 4 februari speelt de cabaretgroep in Amersfoort. De voorstelling van de Vlaamse cabaretiers zwemt zoals steeds een bad in de tragiek van het alledaagse. De hilarische tragiek wel te verstaan, want bij niemand ligt de grap en de traan zo dicht bij elkaar als bij Kommil Foo. Alles loopt spaak: de liefde, het leven en uiteindelijk de voorstelling zelf. De broers combineren muzikaliteit (ze spelen gitaar, piano en viool en zingen) met een lijfelijke manier van vertellen en acteren.

Amersfoort, De Flint, 4 februari. Inl/res. 033-4229229

DEN HAAG

Oscar In theater Branoul in Den Haag gaat op 4 februari de voorstelling Oscar in première, geïnspireerd op de roman Oscar et la dame rose van Eric-Emmanuel Schmitt. In de regie van Manon Barthels, met spel van Louis van der Waal. De tienjarige Oscar komt er achter dat hij nog maar twaalf dagen te leven heeft. Vol levenslust en een onuitputtelijk optimisme weet hij in die laatste dagen een heel leven te leven en een ultieme vorm van volwassenheid te bereiken. Ondanks de zware thematiek van de roman, is het een verrassend lichte voorstelling.

Eric-Emmanuel Schmitt (1960) is een veel gelezen Franse auteur van dit moment. Hij maakt ook als toneelschrijver furore.

Literair Theater Branoul: Maliestraat 12, Den Haag, 1 t/m 3 (try outs), 4 feb première om 20u30, 9 t/m 12 en 16 t/m 18 februari 2006 - 20.30 uur/zo 15.00 uur. Entree: €14, Ooievaarspas € 7 / Studenten, CJP € 9 / Vrienden € 11 / Uitpas € 12. Reserveren: tel. 070-365 72 85 of via www.branoul.nl.

HAARLEM

De nimfen In De nimfen van Peer Wittenbols, opgevoerd door Oostpool, wachten drie zusters op de komst van de geëmigreerde vierde. Die vierde zuster denkt dat ze voor de gezelligheid komt, maar de anderen hebben een verrassing voor haar: ze hebben allemaal van hun moeder een ernstige ziekte geërfd. Gaandeweg blijken zij nog iets van hun moeder te hebben geërfd: het onvermogen om de ander te troosten. Met De nimfen schrijft Wittenbos voor het eerst een stuk over louter vrouwen.

8-9 feb Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173910 of www.toneelschuur.nl.

LEIDEN

RembrandtjaarIn 1634 gaf schout Willem de Bont zijn hondje een pompeuze begrafenis. Deze gebeurtenis veroorzaakte een groot schandaal en werd het onderwerp van satire in liederen, prenten en schilderijen. De tentoonstelling De hond van schout De Bont schetst een beeld van de roerige tijd waarin Rembrandt leefde.

De hond van schout De Bont. 3 febr t/m 30 april in De Lakenhal, Oude Singel 28-32, Leiden. Inl: 071-5165360, www.lakenhal.nl

UTRECHT

Reality TVReality TV is een serie van drie projecten waarin wordt onderzocht hoe televisie als een actieve publieke ruimte zou kunnen functioneren. Er is aandacht voor de eerste reality-televisieserie, An American Family uit 1973, en er zijn workshops waarin kijkers producenten worden.

Reality TV. T/m 26 febr in Casco, Oudegracht 366, Utrecht. Di t/m zo 12-18u. Inl: 03-2319995, www.cascoprojects.org

Musea Op 3 febr (19u30) is er een paneldiscussie getiteld Musea en publiek van de 21ste eeuw over de maatschappelijke positie van musea. Aanleiding voor het debat is de nota ‘Bewaren om teweeg te brengen’ van staatssecretaris van cultuur Medy van der Laan, en de polemiek die daarop volgde. Mmv Medy van der Laan, Rudi Fuchs, Pauline Westerman, Guus van Hout, Paul van Vlijmen en Pauline Terreehorst. Olv Lennart Booij.

Er is plaats voor max. 180 mensen (res. niet mogelijk). Centraal Museum,Nicolaaskerkhof 10. Inl 030-2362362 & www.centraalmuseum.nl

Vluchtelingen Tumult organiseert 7 febr (20u) in de aanloop naar de gemeenteraadverkiezingen een debat getiteld Werk, werk, werk! Banenoffensief voor vluchtelingen. Olv Jos van Beurden debatteren o.a. Ako Sirini, Kees Bleichrodt, Ahmet Taskan, Jan Ravesteijn, Rinda den Besten en Jan Ringeling. Inleiding: Prosper Nkundimana.

Louis Hartlooper Complex. Tolsteegbrug 1. Inl 030-2332430 & www.tumultdebat.nl

Platform In Platform, de toneelbewerking van Houellebecqs roman, vertelt de grijze cultuurambtenaar Michel hoe hij de liefde van zijn leven ontmoette en met haar een keten van seksvakantieoorden opzette. Totdat een zelfmoordterrorist hun tropisch seksparadijs in Thailand opblaast. Het toneelstuk begint met de ontploffing, vervolgens brengt Michel (Steven van Watermeulen) in lange flash-backs de slachtoffers van de aanslag tot leven, die onder het puin vandaan kruipen. Zijn liefdesverhaal vermengt hij met harde kritiek op de westerse cultuur die vervreemd is geraakt van seks en andere troostrijke oerdriften.

6-7 feb Stadsschouwburg, Lucas Bolwerk 24. Inl. (030) 230 2023 of www.stadsschouwburg-utrecht.nl.

WASSENAAR

Michelangelo Kunsthistoricus dr. James R. Lindow spreekt 7 febr (20u) over The Rivalry between Leonardo and Michelangelo. James Barlow zal in de lezing vooral belichten welke gevolgen hun rivaliteit voor hun werk had. Speciale aandacht zal hij besteden aan de opdracht waar beide artiesten aan gewerkt hebben: de fresco’s in de raadszaal van Florence.

Voertaal Engels.

Cultureel centrum De Warenar, Kerkstraat 75. Inl www.dfas.nl.

WOERDEN

De VerleidingOnder de titel De Verleiding toont het Stadsmuseum Woerden werken van drie Nederlandse ontwerpers. Anoushka Houtsmuller maakt sinds 2002 hoeden en andere mode-accessoires onder de merknaam De Mooie Hoed. Lia Luijendijk ontwerpt textielwerken waarin ze eeuwenoude technieken als het vilten van schapenwol gebruikt. En Margo Nelissen produceert haar eigen collecties sieraden.

De Verleiding. 4 febr t/m 19 maart in Stadmuseum Woerden, Kerkplein 6, Woerden. Di t/m zo 13-17u. Inl: 0348-431008, www.stadsmuseumwoerden.nl