Polen alsnog akkoord met lagere BTW-tarieven

Brussel, 2 febr. Polen heeft alsnog ingestemd met een verlenging van de bijzondere BTW-regeling in de Europese Unie. Hierdoor kunnen bepaalde arbeidsintensieve diensten - in afwijking van de regel - tegen het lage BTW-tarief worden verricht. In Nederland geldt dit onder meer voor kappers, schoenmakers en fietsenmakers. Polen keerde zich, aanvankelijk samen met Tsjechië en Cyprus, tegen het verlengen van de regeling tot eind 2010. De drie landen vonden dat zij anders werden behandeld dan de andere landen van de Europese Unie, omdat tijdens de onderhandelingen over hun toetreding was afgesproken dat zij hun regelingen voor verlaagde BTW eind 2007 zouden hebben afgeschaft. Dit soort afspraken binnen de EU vereist de unanieme instemming van alle 25 lidstaten.