Parijs matigt toon in strijd om Arcelor

De Franse regering neemt gas terug en slaat opeens een toon van redelijkheid aan in het overnamegevecht tussen de staalgiganten Mittal en Arcelor, de nummers één en twee in de wereld.

Aditya Mittal (28), financieel topman van staalgigant Mittal en zoon van oprichter Lakshmi Mittal, arriveert in Brussel voor een afspraak met Eurocommissaris Kroes. (Foto AFP) Son of Mittal Steel Chief Executive Lakshmi Mittal, Aditya, arrives at the EU Headquarters 01 February 2006 in Brussels. Mittal is meeting 01 February 2006 with EU Commissioners Gunter Verheugen and Neelie Kroes. Mittal Steel, the world's biggest steel producer, launched a takeover bid of 18.6 billion euros (22.7 billion dollars) on European giant Arcelor in an ambitious attempt to create a vast global steel producer. AFP PHOTO/GERARD CERLES AFP

De Franse minister van Financiën en Economie, Thierry Breton, zei vanmorgen voor de radio dat het bij het vijandige bod van Mittal (van 18,6 miljard euro) op Arcelor in feite gaat om het 'normale zakenleven'. Aandeelhouders beslissen, niet regeringen, zei hij. Hij riep een ieder op tot redelijkheid.

Tot nu toe beheersten vooral emoties de Franse reacties, hoewel de Franse staat, anders dan Luxemburg (met 5,6 procent) en Wallonië (met bijna 2,5 procent) geen aandeelhouder van Arcelor is en dus geen directe macht heeft om de overname tegen te houden. Arcelor heeft zo'n 27.000 werknemers in Frankrijk.

De Franse president Jacques Chirac zou deze maand een bezoek aan India brengen. Gisteren ontving hij premier Jean-Claude Juncker van Luxemburg, geharnast tegenstander van Mittal. Gisteren reageerde voor het eerst ook India, waar de oprichter van Mittal is geboren en getogen maar waar zijn staalconcern fabrieken noch grote belangen heeft. De Indiase minister van Handel, Kamal Nath, op bezoek in Brussel, suggereerde dat de Franse regering haar toon moest matigen. Zo had Breton zich eergisteren in het Franse parlement nog laatdunkend over Mittals bod uitgelaten. En zo sprak de topman van Arcelor, Guy Dollé, over 'Europese waarden' die vanwege Mittals bod op het spel zouden staan.

De Belgische, Vlaamse en Waalse regeringen wijzen Mittals bod niet op voorhand af. Zij hebben besloten een zakenbank in de arm te nemen die hen moet adviseren over Mittals bod. 'Wij nemen een zakelijke houding aan', zei de Belgische premier Guy Verhofstadt gisteren. 'Wij willen eerst de feiten zien en oordelen pas daarna.' Daarmee onderscheidt België zich van Luxemburg. Dat weigert zijn staatsbelang in Arcelor aan Mittal te verkopen en heeft gezegd het vijandige bod van Mittal 'ten minste net zo vijandig' te zullen beantwoorden.