Om naar uit te kijken

BEELDENDE KUNST

Shirin Neshat De Iraanse kunstenaar Shirin Neshat (1957) verliet als tiener haar geboorteland om te studeren in Los Angeles. Tijdens haar verblijf in de V.S. brak in Iran de revolutie uit. Pas in 1990 keerde Neshat weer terug, wat diepe indruk op haar maakte. Sindsdien vormt haar relatie tot haar geboorteland en de islam een belangrijk thema in haar werk. Neshat werd internationaal bekend met grootschalige video-installaties waarin de man-vrouw-verhouding vaak een centrale rol speelt. In het Stedelijk Museum nu een doorsnede van haar oeuvre van de afgelopen vijftien jaar.

Shirin Neshat. 4 febr t/m 16 april in Stedelijk Museum CS, Oosterdokskade, Amsterdam. Inl: www.stedelijk.nl

KLASSIEK

Matinee De klarinettist David Kweksilber speelt in de zaterdagmatinee het Klarinetconcert van Mozart en de wereldpremière van Grotesque monochrome voor orkest en klarinet van Gilius van Bergeijk. Verder de première van de strijkversie van Otto Kettings Printemps en de Tweede symfonie van Beethoven. De Matinee wordt rechtstreeks uitgezonden door Radio 4 en vanaf 13 uur is er een interview met Kweksilber.

Matinee: 4 febr 14u15 Concertgebouw Amsterdam Res. 020 6718345

POP

Solo Niet werkelijk solo, maar een duo bestaande uit pianist Simon Gitsels en zanger/gitarist Michiel Flamman, beter bekend als de multi-inzetbare liedjesschrijver J Perkin. Solo maakt intieme en zachtmoedige muziek voor de Coldplay-generatie. Tweede album Solopeople verscheen deze week op het Excelsiorlabel.

2 feb 013, Tilburg, 3 feb So What, Gouda, 4 feb Pius X, Volendam, 11 feb Patronaat, Haarlem, 16 feb Rotown, Rotterdam, 23 fev Vera, Groningen, 25 feb Merleyn, Nijmegen, tournee t/m april.

DANS

Dance Works Het Rotterdamse gezelschap Dance Works brengt twee nieuwe werken van jonge choreografen. De Australische Lucy Guerin brengt First Days, waarin zij haar herinneringen aan New York verwerkt. Portugees Bruno Listopad maakt Anatomic Obliteration, geïnspireerd door de Japanse beeldend kunstenaar Yayoi Kusama, die zichzelf en de wereld om zich heen bedekt met ‘polka dots’. Zo heft zij de grenzen tussen kunst en het gewone leven op.

Première 9 februari, Rotterdamse Schouwburg. Tournee t/m 6 mei. Inl. 010- 4364511 of www.danceworksrotterdam.nl.

WERELDMUZIEK

Toverfluit Driedaags festival geïnspireerd op Mozarts Zauberflöte. Met Europese klassieke fluiten, fluiten uit de Europese volkstradities en uit niet-westerse culturen . Onder meer de 1,7 meter lange Slowaakse basfluit fujara, Japanse bamboefluit shakuhachi en renaissance dwarsfluit.

Festival De Toverfluit, RASA, Utrecht. 3-5 febr, 20u30, entree €15, passe partout €40. Inl/res. 0302316040