Nog geen sprake van wederzijds begrip

De spotprenten stonden in Denemarken voor het eerst in september 2005 in de krant. Arabieren hebben tóen protest aangetekend en de Denen hebben tóen toegezegd de prenten niet verder te verspreiden. Nu hebben de Denen dit tóch gedaan en dáár zit de crux.

Het lijkt opeens alsof heel de westerse wereld `vrijheid van meningsuiting` met stip genoteerd in haar vaandel heeft staan. Voor de vrijheid van meningsuiting in het Westen vinden verschillende Europeanen het uitermate belangrijk om de islam voortdurend te bekritiseren. Vergeet niet dat de film `Submission` van Hirsi Ali en haar uitspraken als: ”De regeringsleiders in het Midden-Oosten zijn misdadigers net zoals Hitler en Mussolini”, ook tot de Arabieren zijn doorgedrongen.

Ik heb 7 jaar in moslimlanden gewoond en ik heb als Nederlandse vrouw onderzoek naar het modale gezinsleven in Saoedi-Arabië kunnen doen. Het duurde twee jaar voordat de Saoediërs mij vertrouwden, maar daarna gingen ook alle deuren voor mij open. Volgens mij kunnen wij - westerlingen en Arabieren - over en weer niet álles van elkaar begrijpen, omdat de verschillen zo groot zijn. Dit neemt niet weg dat wij over en weer, respect én acceptatie voor elkaars verschillen op moeten kunnen brengen.

Maar zolang er tussen westerse en niet-westerse landen geen sprake is van: wederzijds respect, wederzijds begrip, wederzijds acceptatie van het anderszijn, en het Westen zich daarentegen wél supersuperieur op blijft stellen, zullen irritaties zich opstapelen en kunnen deze zelfs tot gevaarlijke escalaties leiden. Waar zijn de échte regeringsleiders die dit soort geschillen in der minne kunnen schikken!

    • H. Knoops Voorburg