Niet Mohammed, maar het recht van de sterkste

Het feit dat de Deense krant Jyllands-posten inmiddels onder druk van moslims `excuses` heeft aangeboden voor cartoons waarin de profeet Mohammed werd afgebeeld (NRC Handelsblad, 31 januari), vind ik zeer verontrustend. Deze `excuses` hebben niets te maken met respect, maar alleen met angst voor gewelddadige acties van moslims, na een reeks bedreigingen. Dit is geen vrije discussie meer, maar chantage. Niet Mohammed of religie, maar het recht van de sterkste heeft het in dit geval gewonnen van de vrijheid van meningsuiting.

Christenen hebben moeten leren allerlei grappen over God (`heiligschennis`) te tolereren. Hoeveel moppen zijn er door de eeuwen heen niet verteld die begonnen met `Moses kwam aan de hemelpoort...`, waarin Petrus, Jesus en/of God op de hak werden genomen. Atheïsten hebben moeten accepteren dat geloof in allerlei onbewezen verschijnselen (bijv. God) moet worden getolereerd, ook al vinden ze dat `een belediging voor het gezonde verstand`.

Waar zijn de moslims die zeggen: `Allah en Zijn profeet Mohammed zijn groot genoeg om tegen een grapje te kunnen, sterker nog, ze staan daar ver boven en kijken er met mededogen naar, misschien zelfs met een geamuseerde glimlach.` Zijn er moslims die dat wel denken, maar het niet durven te zeggen, omdat ze bang zijn voor het gebrek aan humor van sommige geloofsgenoten?

Ik heb nooit geweten tot welke geloofsrichting ik behoor, maar nu is het me duidelijk geworden: ik geloof in de God van de Humor. Als Hij wordt beledigd, word ik erg, erg boos. Maar toch volg ik Zijn belangrijkste gebod: geen bommen, geen messen, geen pistolen.

    • Michiel Jonker