'Mladic kreeg hulp vanuit leger Servië'

Ratko Mladic, de wegens oorlogsmisdaden gezochte oud-legerleider van de Bosnische Serviërs, is tot 6 juni 2002 verborgen gehouden door Servische officieren, en vanaf die datum door gepensioneerde Bosnisch-Servische officieren, die werden geholpen door Serviërs.

Zij moeten worden vervolgd wegens het verbergen van een persoon tegen wie een arrestatiebevel loopt.

Dat is gisteren in Belgrado gezegd door de Opperste Defensieraad van de unie Servië en Montenegro. De raad is het hoogste militaire orgaan van de unie; in de raad zitten de presidenten van Servië, Montenegro en de unie.

De raad boog zich gisteren over een rapport van de militaire inlichtingendienst, de VBA, over de samenwerking van deze dienst met het Joegoslavië-tribunaal. In dat rapport staan talrijke namen van officieren en gepensioneerde officieren die Mladic sinds 1997 verborgen hebben gehouden, vaak in legerkazernes en legerbases. De namen van de officieren zijn niet bekendgemaakt maar volgens het Servische weekblad Evropa komt de naam van generaal Aca Tomic op de lijst voor. Tomic is chef van de militaire contraspionagedienst en adviseur van de huidige Servische premier Kostunica geweest. Tomic werd na de moord op premier Zoran Djindjic gearresteerd omdat hij banden had met de maffiabende die de moord pleegde.

Twee andere namen, die al eerder bekend werden, zijn die van kolonel Dragomir Krstovic en kapitein Branislav Puhalo. Krstovic was de chef-organisator van de operatie waarmee Mladic verborgen werd gehouden, Puhalo was Mladic' beste vriend en chef van zijn lijfwacht.

De Opperste Defensieraad, zo heette het gisteren, heeft vastgesteld dat Mladic tot 6 juni 2002 in Servische bases en kazernes verborgen is gehouden en dat na die datum zijn bescherming werd overgenomen door oud-officieren van het leger van de Bosnische Serviërs, met steun van Servische oud-officieren en burgers. Er loopt nog een onderzoek naar de vraag of Servische militairen nog steeds betrokken zijn bij het verbergen van Mladic.

Ratko Mladic is in 1995 wegens genocide aangeklaagd door het Joegoslavië-tribunaal. De hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal, Carla Del Ponte, gaat er sinds jaar en dag van uit dat hij in Servië verborgen wordt gehouden. Zij komt maandag weer naar Belgrado om over de zaak-Mladic te praten. (VIP, AFP)