Minister Kenia afgetreden om corruptiezaak

Kenia's minister van Financiën David Mwiraria is gisteren afgetreden wegens een corruptieschandaal. Het is vrijwel ongekend in de politieke geschiedenis van Kenia dat ministers aftreden. Naar verwachting zal een aantal collega's hem volgen en zelfs de positie van president Kibaki loopt gevaar.

Het zogeheten Anglo Leasing-schandaal heeft Kenia al enkele weken in zijn greep. Elke dag zijn er in de media nieuwe onthullingen van de vorig jaar gevluchte officiële corruptiebestrijder John Githongo. Volgens een naar de pers gelekt rapport van Githongo gaf minister Mwiraria toestemming voor de fraude en probeerde hij later het schandaal in de doofpot te stoppen. De staat zou tenminste 200 miljoen dollar hebben verloren door contracten te sluiten met niet bestaande bedrijven.

Githongo's onthullingen brachten de Keniase regering in grote moeilijkheden. De oppositie en burgergroepen eisen het aftreden van de regering en ook donorlanden begonnen druk uit te oefenen. De Wereldbank schortte deze week een lening van 260 miljoen dollar op wegens het schandaal. De regering vreest dat ook het Internationaal Monetair Fonds en vervolgens de donorlanden met strafmaatregelen zullen komen.

De regering moest daarom in actie komen en het hoofd van Mwiraria was het eerste dat zou rollen. Vermoedelijk zullen er meer volgen, zoals dat van vice-president Moody Awori en de minister van Energie Kiraitu Murungi. Chris Murungaru, een andere prominente politicus genoemd in het schandaal, werd bij een kabinetswijziging eind vorig jaar al weggezet. Al deze politici zijn naaste vertrouwelingen van president Kibaki en behoren tot een uiterst invloedrijke groep die Mount Kenya Mafia is gaan heten.

De door fraude verkregen miljoenen dollars van het Anglo Leasing-schandaal waren voor een 'krijgsfonds” om Kibaki aan de macht te houden, om tegenstanders om te kopen en om verkiezingen te winnen. Hoeveel van het gestolen geld in eigen broekzakken van politici verdween is onbekend. Mwiraria zei na de eerste onthullingen in 2004 dat 'er geen Anglo Leasing-schandaal bestaat omdat het geld in de staatskas is teruggestort” na ingrijpen van John Githongo. Onduidelijk is of dit werkelijk is gebeurd, en zo ja, of ál het geld is teruggestort.

Mwiraria zei gisteren bij zijn aftreden onschuldig te zijn, maar Githongo liet vanuit zijn ballingsoord in Engeland weten over keiharde bewijzen te beschikken. Githongo had eerder gezegd dat hij Kibaki in een vroeg stadium had ingelicht over Anglo Leasing, maar dat de president niet in actie kwam. Na de oppositieoverwinning eind 2003 beloofde de nieuwe regering van Kibaki de allerhoogste prioriteit te geven aan de bestrijding van corruptie.