Kamer eist dat NS beter presteert

Staatssecretaris Schultz (Verkeer en Waterstaat, VVD) moet hogere eisen stellen aan de Nederlandse Spoorwegen. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer.

Later deze maand behandelt de Tweede-Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat het vervoerplan van NS, dat gisteren door Schultz werd goedgekeurd. De staatssecretaris stelt dat ze hierbij de punctualiteitseis heeft verhoogd naar 86 procent. Over het afgelopen jaar lag dat net onder de 85 procent. De NS-directie wilde aanvankelijk een marge aanhouden tussen de 85 en 87 procent.

Een meerderheid in de Tweede Kamer (CDA, VVD, PvdA en GroenLinks) wil dat Schultz de ambities voor het spoor hoger legt. Het gaat dan zowel om het op tijd rijden als om de informatievoorziening aan de reizigers.

Uit een extern onderzoek in opdracht van NS blijkt dat de vertragingen vooral worden veroorzaakt door de nieuwe vertrekprocedure. De trein gaat pas rijden wanneer de conducteur alle deuren heeft gesloten. Eerder bleef de deur van het balkon waar de conducteur staat tijdens het vertrek nog even open.

Kamerleden van VVD en CDA betwijfelen of die nieuwe aanpak werkelijk tot een achteruitgang van 1,5 procent heeft geleid.