'IRA heeft niet alle wapens ingeleverd'

Het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA) heeft lang niet al zijn wapens ingeleverd in weerwil van beloftes afgelopen najaar om dat wel te doen. Deze beschuldiging heeft een gezamenlijke Brits-Ierse commissie, die de voortgang van het Noord-Ierse vredesproces volgt, gisteren in een nieuw rapport geuit.

Sinn Féin, de politieke tak van de IRA, wees de beschuldiging woedend van de hand. Ook de IRA zelf sprak die in een schriftelijke verklaring tegen. Beide organisaties kregen steun van de Canadese generaal John de Chastelain, die de ontwapening van de IRA de afgelopen maanden op de voet heeft gevolgd. Volgens hem beschikt de IRA niet langer over 'substantiële hoeveelheden” wapens.

De onafhankelijke gezamenlijke commissie (IMC), twee jaar geleden opgezet door de Britse en de Ierse regeringen, verklaarde echter over geloofwaardige informatie te beschikken dat de IRA nog steeds aanzienlijke hoeveelheden wapens heeft. Ze zou die niet alleen gebruiken om de eigen leiders te beschermen, maar ook om bepaalde gebieden in Noord-Ierland te controleren. Daarnaast blijft de IRA nog altijd spioneren en zijn IRA-leden betrokken bij tal van criminele activiteiten, zoals smokkel en afpersing, aldus het rapport

De leider van de grootste protestantse partij, dominee Ian Paisley van de DUP, stelde dat het rapport aantoont dat de ontwapening van de IRA slechts een 'schertsvertoning” is. De protestanten blijven vooralsnog afkerig van politieke samenwerking met Sinn Féin.

De Britse premier Blair zei gisteren in Lagerhuis dat er 'belangrijke vooruitgang” is geboekt. Maar hij zei ook dat alle criminele activiteiten dienen te stoppen.