Galerieselectie

Kruysen/FlicinskiGalerie de Expeditie toont het werk van twee kunstenaars die zich hebben toegelegd op de abstractie. André Kruysen maakt kleinschalige bouwwerken van karton of gips en hout die bedekt zijn door een laag witte verf. Zijn werken gaan volgens eigen zeggen over ,,verstoring van orde" en lijken geïnspireerd door het constructivisme. Jaroslaw Flicinski laat kleine schilderijen zien met geometrische motieven als rasters, ellipsen en kruisen.

Beelden van André Kruysen en schilderijen van Jaroslaw Flicinski. T/m 19 febr in de Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam. Wo t/m vr 11-18u, za 14-18u.

CubaDouglas Pérez Castro en Mabel Llevat Soy zijn beiden geboren in Cuba. Castro, docent aan de kunstacademie in Havana, maakt schilderijen in een traditionele figuratieve stijl waarin hij op vaak ironische wijze actuele beelden van het leven op Cuba verwerkt. Soy is fotograaf en kunstcriticus. In haar foto's, die een nostalgische sfeer ademen, schept ze surrealistische scènes.

Schilderijen van Douglas Pérez Castro en foto's van Mabel Llevat Soy. T/m 18 febr in galerie Metis.nl, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Sainte VictoireKunstruimte Safe heeft een vierdelige expositiereeks samengesteld waarbij het werk van hedendaagse kunstenaars in verband wordt gebracht met Cézannes zoektocht naar abstractie. De titel van de reeks, Sainte Victoire, verwijst naar de berg die de Franse schilder meermalen heeft vastgelegd. Dit jaar is het een eeuw geleden dat Cézanne overleed, maar nog altijd zijn er kunstenaars die door zijn werk worden geïnspireerd. Voor de eerste expositie zijn de kunstenaars Gracia Khouw en Sonia Rijnhout uitgenodigd. Zij maken hun werk op locatie.

Gracia Khouw en Sonia Rijnhout. T/m 5 maart in Safe, Raadhuisstraat 1, Dalfsen. Do t/m za 13u30-17u.

Wout BergerFotograaf Wout Berger noemt zichzelf een romanticus. Hij maakt foto's van typisch Hollandse bollenvelden en bloeiende wilde bloemen in polderlandschappen. Maar vaak hebben die beelden ook een keerzijde. Bijvoorbeeld omdat Berger ze maakte in gebieden met zware bodemverontreiniging. Ook maakte hij een serie werken in de omgeving van het kunstenaarsdorp Ruigoord bij Amsterdam. Op de plekken waar zand gestort is voor nieuwe huizen, staan de eerste bloemen alweer in bloei.

Foto's van Wout Berger. T/m 9 maart in Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag. Wo t/m za 12-17u.

Jennifer ProtasRuim een jaar geleden brandde het atelier van de Amerikaanse kunstenaar Jennifer Protas tot de grond toe af. Afgezien van twee diaprojectoren, die ze mee naar huis had genomen, was al haar werk, inclusief documentatie en gereedschap, in vlammen opgegaan. Na vijftien jaar in Nederland te hebben gewerkt, kon ze weer opnieuw beginnen. De twee diaprojectoren dienen nu als uitgangspunt voor Protas' expositie bij galerie De Schone Kunsten. Te zien zijn dia's waarop getekend is met potlood en pastelkrijt. Wat fotografisch is en wat getekend, valt niet te onderscheiden.

Dia-installatie van Jennifer Protas. T/m 18 febr in De Schone Kunsten, Donkere Spaarne 32, Haarlem. Do t/m za 13-17u

En verder: Installatie van Kaleb de Groot t/m 8 febr in De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam; foto's van Martin Schoeller t/m 11 maart in Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, Amsterdam; schilderijen van Leo de Goede t/m 25 febr in Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam;

foto's van Vivianne Sassen t/m 5 maart bij Motive Gallery, Elandsgracht 10, Amsterdam; schilderijen van Lea Asja Pagenkemper t/m 5 febr in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam;

foto's van Koos Breukel t/m 12 febr in galerie Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam; foto's van Slim Aarons t/m 18 febr in galerie Torch, Lauriergracht 94, Amsterdam;

foto's van Hans Biezen en Jean-Claude Bélégou t/m 25 febr in Galerie Pennings, Geldropseweg 61 B, Eindhoven; foto's van Gerco de Ruyter t/m 5 febr in MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam; foto's van Bert Sissingh t/m 5 febr in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam;

Nieuw werk van Elisabeth Lecourt t/m 19 febr in galerie Berendsen, Hoogstraat 32, Rotterdam.