Een Russisch mysterie minder

Deze avond met vrienden in restauarant Tandoori gesomberd over weblogs, nieuwe media en de naderende ondergang van de papieren krant. Toen ik om twee uur ‘s nachts thuiskwam, had ik u werkelijk niet te melden. En dan lost Moskou opeens ruimhartig een mysterie voor je op. Fijn, want hoe langer je hier woont, hoe langer

carjackers2.jpgDeze avond met vrienden in restauarant Tandoori gesomberd over weblogs, nieuwe media en de naderende ondergang van de papieren krant. Toen ik om twee uur ‘s nachts thuiskwam, had ik u werkelijk niet te melden.
En dan lost Moskou opeens ruimhartig een mysterie voor je op. Fijn, want hoe langer je hier woont, hoe langer de lijst ongeloste raadsels. Je verlies je vertrouwen in de waarheid.
Zo was het mij een raadsel hoe de Kia Sportage die ik ‘s avonds op een berg sneeuw in de Pottenbakkerstraat parkeerde de volgende dag soms op schoon asfalt kon staan terwijl het toch -10 graden Celsius was. Sterker: ik verbeelde me dat mijn auto soms niet helemaal op dezelfde plek stond waar ik hem de avond tevoren had geparkeerd.
Het blijkt simpel. Vannacht zag ik een stoet takelwagens en sneeuwschuivers aan het werk in de Pottenbakkerstraat. Geparkeerde auto’s werden opgetakeld, daarna schoven ze de sneeuw weg en zetten de auto’s op hun oude plek terug. Als een schoonmaakster voor wie je onder het stofzuigen even je benen moet optillen.
Na drie kwartier waren alle auto’s in de straat opgetild en reed de stoet de hoek om. Een Russisch mysterie erbij: waarom gaat het autoalarm niet af tijdens het takelen?

    • Coen van Zwol