Een oud ruimtepak als amateursatelliet

Ruimtevaartorganisatie Nasa stuurt morgen een leeg ruimtepak de ruimte in. Astronaut Bill McArthur en kosmonaut Valery Tokarev zullen het pak loslaten tijdens een ruimtewandeling vanuit het internationale ruimtestation ISS. Het oude Russische Orlon-ruimtepak krijgt zo een tweede leven als amateursatelliet.

De ruimtepaksatelliet Foto Nasa Nasa

Radioamateurs op aarde kunnen de 'Suitsat' volgen. Dat heeft in eerste instantie een educatief doel. Het ruimtepak is voorzien van een zender die continu zal uitzenden op een frequentie van 145.990 MHz FM. Met een simpele radioscanner of zelfs een walkie-talkie kan het signaal overal ter wereld worden opgevangen. De Suitsat volgt vrijwel dezelfde baan als het ruimtestation ISS.

De Suitsat zal begroetingen uitzenden in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Japans en Russisch. Via de website van de Nasa kan iedereen achterhalen wanneer hij op een bepaalde locatie precies overvliegt. Een computer met stemgenerator vertelt wat de actuele temperatuur is in het pak.

Op de buik van de Suitsat is een extra handvat gemonteerd om het pak veilig te kunnen hanteren. Het onbemande ruimtepak zal over een paar maanden in de atmosfeer verbranden.

Overigens is het niet de eerste keer dat een oud ruimtepak wordt losgelaten. Kosmonauten van de Mir duwden al eens een Orlon-pak gevuld met ander afval overboord.