DUITSLAND

Mühlenhaupts Berlijn Al tachtig jaar schildert Kurt Mühlenhaupt als een bezetene. Tot op hoge leeftijd behield de nu 85-jarige autodidact een frisse, onacademische stijl. Zijn schilderijen en tekeningen hebben iets van vluchtige impressies - van vooral Berlijn en zijn bewoners. Vaak zijn z`n motieven kleine lieden uit oude huurhuizen: wat dat betreft lijkt er sinds de proleten-ellende van negentiende-eeuwse genreschilders als Heinrich Zille weinig veranderd. Maar soms penseelt Mühlenhaupt in het licht badende stadsgezichten neer, met passanten die op kleuren zweven. Een vrolijke kant heeft hij dus ook. T/m 20 maart, Käthe-Kollwitz-Museum, Fasenenstr. 24 gebeuren binnen, openen de ogen voor centrale moomete van de beeld www.muehlenhaupt.de.

Bijbelse verhalen op goud In de late middeleeuwen en de vroege renaissance volgden altaarstukken starre regels: staande heiligen en tronende madonna's waren voorgeschreven. Maar in de schemerzone van het kunstbedrijf, in de zogenaamde predella, kon men experimenteren. Dat is te zien bij de tentoonstelling Geschichten auf Gold. De vijftig bijbelse verhalen daar trekken de bezoeker regelrecht de schilderingen in. Pronkstuk is een reconstructie van het voormalige hoogaltaar van de Florentijnse Franciscanenkerk Santa Croce. Deze vijf meter brede beeldenwand van Ugolino di Nerio die voordien gefragmenteerd in meerdere musea huisde, wordt omringd door schilderingen van meesters als Bernardo Daddi, Masaccio en Fra Angelico. T/m 25 feb in de Gemäldegalerie, Matthäikirchplatz 4/6, Berlijn. Di-zo 10-18u, do tot 22u. Info: 0049-302662101 en www.smb.spk-berlin.de.

En verder Mozart-Festwochen, t/m 14 feb in de Staatsoper, München: 0049-89218501 en www.bayerische.staatsoper.de; Die letzten Stunden von Herculaneum, beelden, fresco's en juwelen uit de door lava bedolven stad, t/m 21 mei in het Focke-Museum, Bremen: 0049-4213613391 en www.focke-museum.de.