De `tiende planeet` is dertig procent groter dan Pluto

Rotterdam, 2 febr. Object 2003 UB313, de `tiende planeet` van het zonnestelsel, heeft een diameter van ongeveer 3100 kilometer. Daarmee is deze bal van ijs en rots dertig procent groter dan Pluto. Astronomen onder leiding van Frank Bertoldi uit Bonn melden dat vandaag in het tijdschrift Nature. Ze bestudeerden 2003 UB313 met de telescoop van de Pico Veleta in de Spaanse Sierra Nevada. De nieuwe publicatie geeft weer voeding aan de (semantische) discussie welke objecten in het zonnestelsel de status van planeet mogen hebben. De ontdekkers van object UB313noemen hun vondst nu een planeet, maar sommigenvinden zelfs Pluto nog geen planeet. Zowel Pluto als 2003 UB313 liggen in de Kuipergordel, een ring van ijzige brokstukken aan de rand van het zonnestelsel met een baan buiten die van de planeet Neptunus.