Cocu onmisbare schakel bij PSV

De tijd lijkt maar geen vat te krijgen op het lichaam van Phillip Cocu. De 35-jarige captain van PSV stond gisteren met twee treffers aan de basis van de 3-2 bekeroverwinning bij FC Groningen. Door de zege blijft de middenvelder met zijn club strijden voor drie prijzen. Cocu is een onmisbare schakel in de ploeg die de ranglijst in de eredivisie aanvoert, zich plaatste voor de halve eindstrijd van de nationale beker en nog actief is in de Champions League.

De nummer acht van PSV behoort al jaren tot de Europese top, maar zijn bescheidenheid heeft hij nooit verloren. 'Ik probeer gewoon net als iedereen een bijdrage aan het team te leveren. Vandaag sta ik toevallig twee keer op de juiste plek. Natuurlijk is het lekker om twee keer te scoren, maar een overwinning geeft me nog altijd meer voldoening dan een doelpunt', zei Cocu in de catacomben van het nieuwe Groningse stadion Euroborg.

Al na vijf minuten vormde de international het middelpunt van de feestvreugde bij het elftal van PSV. Cocu werkte een door Alex verlengde vrije trap van Jason Culina in het doel achter Bas Roorda. Zoals zo vaak zette Cocu zijn ploeg met de belangrijke openingstreffer op het goede spoor. Al moest hij achteraf na het zien van de televisiebeelden ook toegeven dat arbiter René Temmink het buitenspeldoelpunt nooit had mogen goedkeuren. 'Je kan het de scheidsrechter niet kwalijk nemen. Hij kon het niet zien', zei Cocu met een glimlach op zijn gezicht.

Na 22 minuten leek Cocu, na een vrijwel identieke situatie als bij het eerste doelpunt, voor de beslissing te zorgen. Ditmaal was het André Ooijer die een vrije trap van Culina verlengde in de richting van de oud-speler van Barcelona. Met een prachtige omhaal zette Cocu zijn ploeg op een 3-0 voorsprong, nadat Jefferson Farfán twee minuten daarvoor met een bekeken schot al voor 2-0 had gezorgd. Opnieuw wist een zakelijk spelend PSV optimaal te profiteren van dode spelmomenten. Cocu: 'Onze vrije trappen en corners zijn al twee seizoenen een geducht wapen.'

PSV dat in de competitie nog met 1-0 van FC Groningen had verloren, dacht de rest van de wedstrijd op de automatische piloot uit te kunnen spelen. Het was op het eerste gezicht dan ook geen ramp dat Cocu na een actie vlak voor rust last kreeg van zijn rug.

Met de riante voorsprong op de door de supporters van FC Groningen geïmproviseerde scoreborden, haalde coach Guus Hiddink tien minuten na rust zijn aanvoerder naar de kant. Normaal gesproken wil Cocu het liefst elke minuut spelen, maar hij stemde dit keer in met de wissel. 'Het was beter om met het zware programma voor de boeg geen risico's te nemen. Als het een must was geweest, was ik op mijn tandvlees doorgegaan.'

Toeval of niet, maar vanaf het moment dat Cocu het veld verliet vocht FC Groningen zich terug in de wedstrijd. De routinier stond nog net binnen de lijnen op het moment dat Erik Nevland na een pass van Glen Salmon de achterstand verkleinde tot 3-1. Het elftal van Ron Jans ging onder luide aanmoedigingen 'alles of niets' spelen in 'de groene kathedraal'. Tot woede van Hiddink slaagde FC Groningen er vlak voor tijd met een doelpunt van Mark-Jan Fledderus in de 'aansluitingstreffer' te maken. 'Sta op voor FC Groningen', zong de aanhang van de thuisclub die in het nieuwe stadion nog niet had verloren.

Op het moment dat PSV wankelde zat de spil van het elftal in de kleedkamer. Het was niet voor het eerst dit seizoen dat de Eindhovense formatie zonder Cocu in de gelederen in moeilijkheden kwam. Zo verspeelde de Brabantse club een paar maanden geleden tegen RKC zonder zijn leider een 3-1 voorsprong. Cocu kon zelf niet aangeven of de terugval van PSV gisteren verband hield met zijn wissel. 'Ik heb niet veel meer van de wedstrijd gezien. Ik stond onder een lekker warme douche.'

Cocu, wiens contract aan het einde van dit seizoen afloopt, heeft nog altijd geen beslissing genomen over zijn toekomst. Eerder heeft hij al eens laten doorschemeren dat het voor hem van groot belang is dat Hiddink voor PSV behouden blijft. Daarnaast moet de komende tijd blijken of hij fit genoeg is voor nog een seizoen betaald voetbal. 'Natuurlijk zijn er wel dagen dat ik me 35 voel, maar op dit moment voel ik me lekker', stelde Cocu in Groningen. 'Bovendien heb ik nog plezier in het voetbal. Op dit moment heb ik geen haast. Als het over een paar maanden nog allemaal hetzelfde is zullen we wel zien.' Hiddink heeft weinig twijfels over de fysieke gesteldheid van zijn aanvoerder: 'De leeftijd tekent hem niet zo. Als je Cocu zo ziet spelen, zou het zonde zijn als hij stopt.'

FC Groningen2PSV3

Ruststand 0-3. 5. Cocu 0-1, 25. Farfán 0-2, 27. Cocu 0-3, 55. Nevland 1-3, 87. Fledderus 2-3. Schds: Temmink. Tsch: 15.714. Gele kaart: Van de Laak (FC Groningen).

    • Koen Greven