Coach Coolen neemt ontslag bij FC Twente

Trainer Rini Coolen heeft gisteren met onmiddellijke ingang ontslag genomen bij FC Twente. Hij stapt op wegens de tegenvallende resultaten en de onrust die daardoor is ontstaan rond de club en bij de supporters.

Coolen (38) acht deze negatieve sfeer van invloed op de prestaties van zijn selectie. Door zijn terugtreden wil hij een bijdrage leveren aan een mogelijk herstel, aldus de clubleiding in een verklaring.

Coolen is de vijfde trainer in de eredivisie die voortijdig vertrekt. De enige die niet wegens tegenvallende resultaten vertrok, was NEC-trainer Cees Lok. Hij ging zonder opgaaf van reden weg, en werd daarna trainer van NAC.

Bij FC Twente maakt oud-speler Jan van Staa het seizoen als hoofdtrainer af. Hij was dit seizoen de assistent van Coolen. Ex-prof Erik ten Hag gaat Van Staa assisteren.

Coolen stond al enige tijd onder druk bij FC Twente, dat zaterdag met 1-0 verloor bij Sparta. Bij dat duel klonken opnieuw spreekkoren tegen Coolen en hingen spandoeken met de nietsverhullende tekst: 'Rini Rot Op'. Met 22 punten uit 21 duels staat FC Twente op de teleurstellende dertiende plaats, slechts vier punten verwijderd van de nacompetitieplaatsen.

Volgens de verklaring had Coolen eerder al aangegeven dat hij zijn contract, dat komende zomer zou aflopen, niet wilde verlengen in Enschede. 'We hebben altijd achter het beleid van Coolen gestaan en doen dat ook nu. We hebben nog getracht hem te behouden en hem eventueel een andere functie te geven. We respecteren echter, gezien de huidige situatie, het besluit van Coolen om de club te verlaten', aldus het bestuur.

Coolen was bezig aan zijn tweede seizoen als hoofdcoach van Twente. Daarvoor was hij assistent-trainer bij Heracles en Twente. Hij speelde in twaalf jaar betaald voetbal bij Go Ahead, Heracles, De Graafschap en AZ. (ANP)