Burger King gaat slecht en naar de beurs

De Amerikaanse fastfoodketen die al jaren slecht nieuws moet verwerken, gaat naar de beurs. Burger King wil op deze manier genoeg kapitaal verzamelen om de concurrentie met McDonald's en Wendy's aan te kunnen.

Het gaat al jaren slecht met Burger King. Wereldwijd heeft het 11.000 restaurants maar de relatie tussen sommige franchisenemers en het concern verloopt moeizaam. Volgens de restauranteigenaren bemoeit Burger King zich te veel met de dagelijkse gang van zaken, waar het concern zegt slechts het merk te willen beschermen.

De afgelopen vijftien jaar heeft Burger King tien verschillende bestuursvoorzitters gehad. De huidige, Greg Brenneman, schrijft in een verklaring dat 'het altijd al ons doel was Burger King beursgenoteerd te maken'. Volgens hem brengt een notering stabiliteit met zich mee. Burger King wil nog deze lente een notering aan de beurs in New York. De drie huidige investeerders, Texas Pacific Group, Bain Capital en Goldman Sachs Capital Partners, kochten het bedrijf in 2002 voor 1,5 miljard dollar (1,2 miljard euro). De vraagprijs was eigenlijk 2,3 miljard dollar, maar door tegenvallende verkopen wilden de drie partijen niet meer betalen.

Burger King maakt geen verkoopcijfers bekend. Volgens onderzoeksbureau Technomic is het bedrijf niet langer automatisch de grootste fastfoodketen ter wereld na McDonald's. Wendy's - verkoper van vierkante hamburgers - en Burger King zijn in een felle strijd om die plaats verwikkeld.

Volgens Technomic verkocht de keten in 2004 met 7,7 miljard dollar 2 procent minder dan een jaar eerder. De verkopen van Wendy's stegen dat jaar met 5 procent. Burger King was de enige van de tien grootste ketens met dalende verkoopcijfers. Meer recente gegevens zijn niet bekend.

Ondanks de tegenvallende berichten heeft Burger King vertrouwen in een beursgang. De beursgang van een McDonald's-dochter vorige week verliep boven verwachting. Chipotle werd de eerste handelsdag twee keer zoveel waard. Deze keten verkoopt Mexicaans eten en profiteert van een groeiend aantal immigranten uit Latijns-Amerika.