Boonen heerst in Ronde van Qatar

De Belgische wielrenner Tom Boonen is de alleenheerser in de Ronde van Qatar. Gisteren bracht de Belgische wereldkampioen ook de derde etappe op zijn naam in de rondekoers die vor veel renners de eerste wedstrijd van het jaar is.

Opnieuw besliste hij de wedstrijd in zijn voordeel met een indrukwekkende eindsprint. Na 160 kilometer was hij Erik Zabel te snel af. In het algemeen klassement heeft Boonen, die nog ongeslagen is, twaalf seconden voorsprong op de Duitser.

Boonen, die vorig jaar behalve de wereldtitel ook de klassiekers Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen won en twee etappes in de Tour de France, had in de slotfase bij wind kop kop veel steun aan Steven de Jongh. De Nederlander, door de Belgische wielerformatie Quick Step overgenomen van Rabobank, neutraliseerde met Guido Trenti een demarrage van de Zwitser Fabian Cancellara onder de vlag voor de laatste kilometer.

De Jongh finishte zelf nog als zesde, achter de Deen Mickael Breschel, de Italiaan Paride Grillo en de Duitser Robert Förster. In de algemene rangschikking is De Jongh ook de beste Nederlander, zesde op 0.27 van zijn kopman. Aart Vierhouten is tiende.

De Nederlandse wielerwedstrijd Dwars door Gendringen-Anholt zal de komende drie jaren niet meer verreden worden. Het organisatiecomité heeft ervoor gekozen in 2006, 2007 en 2008 deel uit te gaan maken van het rittenschema van Olympia's Tour.

De eendagskoers staat nog op de internationale kalender voor 20 augustus, maar de organisatie gaat zich de komende week afmelden bij de wielerbond. 'We staan dit jaar op de kalender tijdens de Eneco Tour. Omdat we in dezelfde vijver vissen en zij die strijd zeker gaan winnen als onderdeel van de ProTour, hebben we besloten de wedstrijd niet te laten verrijden', aldus een woordvoerder. Mogelijk keert de wedstrijd in 2009 terug.

De eerste Dwars door Gendringen werd al in 1937 georganiseerd. Vanaf 1996 stond de wedstrijd open voor profs. Op de erelijst staan de namen van onder anderen Jeroen Blijlevens, Servais Knaven en Alessandro Petacchi. Vorig jaar werd de wedstrijd geschrapt vanwege financiële problemen.