BELGIË

Schetsen van Ensor Het Antwerpse Museum voor Schone Kunsten exposeert tekeningen uit de schetsboeken van de jonge James Ensor (1860-1949). Voor het eerst is een groep van 66 tekeningen volledig te zien: 16de-eeuwse Spaanse ridders en soldaten, die doen denken aan Don Quijote. Eén tekening is met zekerheid een kopie naar Gustave Doré voor een Franse uitgave van Cervantes' roman. Ensors vulde de schetsboeken tijdens zijn jaren aan de kunstacademie in Brussel, 's nachts, los van academische oefeningen. Naast caballero's zijn er onder meer genrefiguurtjes die herinneren aan Van Ostade, Steen, Teniers en de 19de-eeuwse Belg De Braekeleer. De schetsboeken tonen Ensors ontwikkeling als grafisch kunstenaar. Don Quichote en andere caballero's in het vroege werk van James Ensor, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Leopold de Waelplaats, Antwerpen, t/m 30 april, di t/m za 10-17u, zo 10-18u. Inl 0032 32387809 en museum.antwerpen.be/kmska

De Spiegelaere De Belgische fotograaf Patrick de Spiegelaere beoefent zijn vak al zo'n 30 jaar. In het Vlaams-Nederlands Huis de Buren in Brussel worden onder de titel STRAAT foto's van De Spiegelaere tentoongesteld die hij in Europese hoofdsteden maakte. Volgens hem maken de inwoners de stad. Hij fotografeert vaak 's ochtends vroeg en toont de mensen vaak in licht bevreemdende situaties en houdingen, alsof hij eigenlijk net te laat kwam, of te vroeg, of vanuit een rare hoek moest afdrukken. Maar vakman De Spiegelaere zet de sluiter nooit écht toevallig open. STRAAT - foto's van Patrick de Spiegelaere, Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel, t/m 25 feb., di t/m za 10-18u. Inl 0032 2 2121930 en www.vl-ne.be

En verder Origine van Peter Verhelst, t/m 17 feb, Diafragma's. Aspecten van de fotografie in de verzameling van ING België, t/m 18 feb., ING, Kortrijk +32 56232311; Intertidal, Vancouver Art&Artists, t/m 26 feb, Muhka, Antwerpen +32 32609999 en www.muhka.be.