Angela Bulloch

Angela Bulloch In museum De Pont is een overzichtstentoonstelling van Angela Bulloch (1966) te zien met werk uit de afgelopen vijf jaar. Angela Bulloch t/m 7 mei in De Pont, museum voor hedendaagse kunst, Wilhelminapark 1, Tilburg. Di-zo 11-17u. Angela Bulloch: Macroworld: One Hours3 and Canned 2002 Foto De Pont

In museum De Pont is een overzichtstentoonstelling van Angela Bulloch (1966) te zien met werk uit de afgelopen vijf jaar. Opnieuw creëerde Bulloch een kleurenuniversum dat puur genot is voor de zintuigen. Bulloch maakt uiteenlopende dingen: geluids- en lichtwerken, muurschilderingen, fotoseries, tekstwerken. In Tilburg is de pixelbox de verbindende factor. Dit is een kubus van hout of aluminium met een standaardafmeting van 50,8 centimeter. De voorkant van de doos bestaat uit matglas, waarachter drie tl-buizen in rood, groen en blauw zijn aangebracht. Het voor de pixelbox ontworpen computerprogramma - ontwikkeld in samenwerking met computerkunstenaar Holger Friese - kan meer dan 16 miljoen kleuren genereren. Het merendeel van deze kleurnuances is voor het oog niet of nauwelijks waarneembaar. Bulloch arrangeert de dozen in rijen, ze stapelt ze in blokken of torens, ze voegt ze samen tot een filmscherm of ze plaatst ze verspreid in een ruimte. Voortdurend ontstaan nieuwe kleurpatronen, waarvan er geen een gelijk is aan een ander. De totstandkoming van een werk is bijzonder arbeidsintensief. Zo heeft bijvoorbeeld Z-point 48 kubussen en een programma met een loop van 8 minuten en 13 seconden, waarin 70992 kleurveranderingen plaatsvinden. Toch is het rustgevend om naar te kijken. De pixelwerken zijn een streling voor het netvlies, ze kalmeren de hersenen, brengen vertraging in het denken, niet alleen door het ritme en de diffuse kleur, maar juist ook van de afwezigheid van beelden.

Angela Bulloch t/m 7 mei in De Pont, museum voor hedendaagse kunst, Wilhelminapark 1, Tilburg. Di-zo 11-17u.