Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Amsterdam-Roma

Amsterdam-Roma Jazz Quartet: The long Journey (BMCD 491). Munich

Ondanks de woonplaatsen van de musici van het Amsterdam-Roma Jazz Quartet en het grotendeels eigen repertoire klinkt The Long Journey van start tot finish Amerikaans: te weten de jazz van de jaren vijftig, toen er met veel succes werd geëxperimenteerd met kwartetten zonder de piano als harmonische dwingeland.

Deze cd loopt als een trein. Of beter gezegd verschillende treinen, want het kwartet doet qua motoriek geen keuze. Soms, zoals in Manara, bedient men zich van een huppelritmiek à la Gerry Mulligan, in andere stukken lijkt de fellere Max Roach de inspiratie.

Dat deze cd toch een eenheid is, is te danken aan de continue aandacht voor de melodie en het directe geluid. De studioplaat klinkt als een heel geslaagd concert.

Wie trompettist Gerard Kleijn, tenorsaxofonist Barend Middelhoff, bassist Pietro Ciancaglini en drummer Alessandro Minetto echt live wil horen kan dat op 9/2 in Leiden (De Burcht) en 11/2 in Amsterdam (BIMhuis).

Frans van Leeuwen

Amsterdam-Roma