Alcestis

Alcestis Opnieuw weet het Vlaamse gezelschap de Roovers te verrassen met een indringende, krachtige en poëtische voorstelling, ditmaal van Alcestis, de oudste Griekse tragikomedie van Euripides van 438 v. Chr. Koningin Alcestis offert zich op voor haar man, koning Admetos, die gedoemd is jong te sterven. Hij verzet zich tegen de dood. 2 febr De Brakke Grond, Amsterdam; 3 febr Kunstmin, Dordrecht; 11 febr Plaza Futura, Eindhoven. foto Koes Broos Broos, Koes

Opnieuw weet het Vlaamse gezelschap de Roovers te verrassen met een indringende, krachtige en poëtische voorstelling, ditmaal van Alcestis, de oudste Griekse tragikomedie van Euripides van 438 v. Chr. Koningin Alcestis offert zich op voor haar man, koning Admetos, die gedoemd is jong te sterven. Hij verzet zich tegen de dood.

In alle stilte bereidt Alcestis haar zelfdoding voor, waarna zich een bitter verhaal ontspint over dood, liefde, zelfopoffering en leven.

De voorstelling is uitmuntend dankzij sterke vondsten. Boven de speelvloer zweeft een glasplaat die de dode Alcestis naar de hemel tilt. Daaronder liggen glinsterende maar ook vlijmscherpe glasscherven. Dat is het rijk van de stervelingen die ondergeschikt zijn aan de willekeur van de goden.

In korte, strak gemarkeerde scènes tonen de spelers het verhaal als een nachtmerrie, die opeens met stralend geluk eindigt: Alcestis is door de opperste vechtjas Herakles uit de klauwen van de dood bevrijd. Fraai en overtuigend spel van Robby Cleiren, Sofie Sente en de anderen. Een aanrader. Zo kan een klassieke tekst gespeeld en verbeeld worden.

2 febr De Brakke Grond, Amsterdam; 3 febr Kunstmin, Dordrecht; 11 febr Plaza Futura, Eindhoven.