Verwarring bij omroepen over extra geld

In Hilversum is verwarring ontstaan over vijftig miljoen euro die de overheid mogelijk extra beschikbaar zou stellen aan de publieke omroep. Aanleiding voor de verwarring is een brief van de raad van bestuur.

De brief is donderdag verstuurd aan de omroepen. Daarin staat dat er mogelijk extra overheidsgeld beschikbaar wordt gesteld bij de behandeling van de Voorjaarsnota. De raad noemt in de brief ook bedragen. Het zou gaan om maximaal 25 miljoen euro per jaar. En dat voor maximaal twee jaar. De raad roept omroepen op plannen in te dienen voor dat geld. De plannen moeten passen binnen de thema's jeugd, minderheden, kunst en cultuur of drama, schrijft de raad aan de omroepen.

Verder wil het ministerie volgens de raad dat in ieder geval bij de eerste drie thema's een mix van verschillende media wordt ingezet. Ook wil het ministerie volgens de raad dat de voorstellen zo concreet mogelijk worden uitgewerkt: “Dus niet in de zin van: meer dit en minder dat.“

Maar bij het ministerie van OCW ontkent men dat er een toezegging voor extra geld is gedaan aan de omroepen. “We hebben gevraagd om te benoemen waar bezuinigingen van dit kabinet de programma's aantasten“, zegt een woordvoerder van het ministerie. “Er is geen enkele toezegging gedaan over bedragen. Dat kán ook helemaal niet.“

En bij het ministerie van Financiën is vooralsnog door staatssecretaris Van der Laan (Media, D66) ook geen claim neergelegd voor extra geld dat mogelijk verdeeld wordt in de Voorjaarsnota. “Zo'n claim zou minister Zalm ook zeer verbazen“, zegt een woordvoerder. “Want in het Paasakkoord is afgesproken dat er geen extra geld naar de omroep gaat.“

Volgens een woordvoerder van de publieke omroep zijn de bedragen een “eigen inschatting“ van de raad van bestuur van “de mogelijkheid dat er geld komt.“ De raad kon bevestigen dat omroepen plannen hebben ingeleverd om in aanmerking te komen voor extra overheidsgeld.

Tweede-Kamerlid Martijn van Dam (PVDA) vindt het “vrij ongeloofwaardig“ dat de raad van bestuur het bedrag zelf heeft bedacht.

    • Merel Thie